torsdag 14 november 2013

"Djurförsök" med Ölandshönsen

Vi har gjort en litet socialiserings-försök med Ölandshönsen de senaste dagarna. Hur snabbt kan man tämja dom?
Vi gick till hönsflocken som bor med getterna, dom är helt frigående och vi ägnar inte någon tid åt att sitta & titta på dom eller mata dom, så som vi ofta gör med hönsflocken som bor alldeles bredvid vårt boningshus i ett eget hönshus. Den här flocken är alltså helt ovan med att människor pratar med dom eller medvetet försöker komma nära dom och mata dom. Däremot är dom ju vana med att vi traskar omkring i hagen med getterna, att vi pratar och gosar med getterna och att det är vi som kommer med hönsmaten, men de är inte vana med något personligt och nära gosande.
Dag 1. Satte mig på trappen till höladan och höll ut mat i foderskopan, som dom känner igen från deras vanliga matning. Strösslade lite foder på marken och när dom vant sig med att äta så, lade jag bort skopan och höll ut mat i handen. Strösslade lite foder på marken igen och inom några minuter äter dom från marken och inom 10 minuter äter den modigaste tuppen från handen.
Dag 2. Satt i 5 minuter, under den tiden kommer både den modigaste tuppen från dagen innan fram & äter ur handen, samt ytterligare 2 tuppar och 4-5 hönor.
Dag 3. Hela flocken kommer fram direkt jag sätter mig och nästan alla vill äta gotta ur mattes hand.
Lätta att få sociala? Ja! =)
Här är en film från dag 3. Går att se i större format på: http://www.youtube.com/watch?v=VwguOakX994

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: