söndag 24 november 2013

Gotlandskanin på väg!

I helgen har vi skickat iväg en superfin hona till en genbank söderut. Forsnäs Hemmans Saussurea (det latinska familjenamnet för växten Fjällskära). 
Vi hoppas att hon fortsätter att utvecklas lika fint i sitt nya hem (även om det är svårt att vara helt säker, trots våra omsorgsfulla urvalskriterier för blivande avelsdjur). Lycka till hos genbank 685!

För er som är intresserade av de urvalskriterer vi använder oss av för sällskapskaniner och avelsdjur kommer här det finstilta.  

INFORMATION VID KÖP AV KANINER FRÅN FORSNÄS HEMMAN
När vi säljer kaninungar väljer vi de individer som visar ett intresse för att umgås med människor och som är sociala. Det finns ofta någon kaninunge i varje kull som är mer rädd, som springer in i ett hörn när människor närmar sig och som inte vill komma fram och äta godbitar ur handen. Dessa kaniner säljer vi inte.

Det går däremot inte att garantera att en social och kontaktsökande kanin-unge behåller sitt goda lynne under hela livet. Det är inte så vanligt, men det händer då och då att kaniner förändras humörmässigt när de börjar få ett vuxen beteende (från ca 12 veckors ålder). Ibland kan man märka kaninens ”sanna” natur först vid första brunsten, våren efter de har fötts. En del honor förändras när de är dräktiga eller har fått och diar sin första kull. Vi har också märkt att kaninerna kan påverkas av att flyttas, även om det är väldigt ovanligt. Ibland kan köparen få en kanin som beter sig aggressivt direkt efter hemkomsten, trots att vi har bedömt den som en social och lämplig kanin vid försäljningstillfället.

Därför är det alltid en viss chansning att köpa en kaninunge. Alla ungar kommer inte växa upp till goda sällskapskaniner eller lämpliga avelskaniner. Vi har inga exakta siffror på detta, men en försiktig uppskattning skulle kunna vara att ungefär 1 av 20 kanin som vi tycker har ett bra lynne som unge blir mer eller mindre osocial senare under uppväxten. Enligt kanin-experter finns det också del kaniner har ett osocialt beteende under sin ”tonårsperiod” och blir sedan bättre igen i vuxen ålder. Vi själva kan inte undersöka detta eftersom vi inte behåller kaniner som börjar visa ett sånt beteende. Men om man har en kanin som varit jobbig ett tag och sedan blivit bättre finns ju inget som hindrar att man har kvar kaninen som sällskap, även om det kanske inte är den allra lämpligaste kanin att välja som avelsdjur. Det finns tillräckligt med fina kaniner som ar ett bra lynne under hela livet för att främst välja sådana till avel.

Osociala kaniner har följande beteende: de stampar med fötterna för att signalera och trycker oftast längst in i hörnet på buren eller i bolådan. Dom kommer aldrig ut från hörnet/bolådan för att nosa och upptäcka när en människa är i närheten. Dom kan ”morra”. Dom kan till och med attackera händer som kommer in i buren för att ge mat och vatten eller städa, antingen boxas dom med framtassarna eller så hugger dom. Sådana kaniner är såklart inte roliga att ha som sällskapsdjur och dom är inte lämpliga att avla vidare på. 

Vi tar mer betalt för en kanin som säljs när den har blivit brunstig för första gången än vad en kaninunge kostar, eftersom man då kan vara säkrare på att verkligen få en bra kanin. Vi tar högst pris för kaniner som varit i avel, hanar som visat att de är fertila och har ett bra humör och honor som har fått och framgångsrikt fött upp sin första kull. Är kaniner bra i lynnet då kommer den mest troligt vara likadan även i framtiden.

Det är svårare att kunna garantera något vid köp av kaninungar och ungdjur. Om ni är missnöjd med lynnet på en kanin så vill vi gärna att ni hör av er till oss, då vi ständigt försöker lära oss mer för att kunna göra bättre bedömningar i framtiden. Vi kan också erbjuda er att byta mot en motsvarande ny kanin. Vi kan däremot inte stå för frakt av djur vid utbyte.

För att avgöra om ett ungdjur är lämplig att sälja använder vi alltså följande kontroller:
Kaninungen ska komma fram till människor när buren öppnas. Den ska nyfiket undersöka nya saker. Den ska ta emot handmatning av godbitar och samtidigt sitta kvar när den blir klappad och omskött. Den ska visa ett bra beteende, lugn eller nyfiken men inte nervös eller spattig när den blir hållen och sitter i knä.

Tecken vi tittar efter som vi undviker att sälja eller avla på: Kaninen trycker längst bort från människor. Kaninen visar ingen nyfikenhet och vill inte komma fram och nosa på godbitar. Stampanden, morrningar (fast någon enstaka morrning kan vara betyda något annat än just aggressivitet) och attacker på skötare. 

Ska kaninen säljas vidare som avelsdjur så har vi ett antal ytterligare kriterier. Kaninmamman måste ha haft en normal/stor kull till antalet. Det innebär 6 ungar i en förstakull och minst 7 ungar i snitt i följande kullar, vi premierar kaniner som ger omkring 8 ungar i var kull.  Modersbeteendet ska vara perfekt, god bäddning och omhändertagande, Pappan ska ha ett lämpligt manligt beteende vid parning,  Båda föräldrarna ska självklart ha en trevlig och social personlighet i övrigt. Ungarna ska ha haft god överlevnad och god tillväxt, den troliga slutstorleken på kaninerna ska ligga mellan 3,3 till 3,9 kg.
Uppfödare: Forsnäs Hemman
Adress: Forsnäs 17, 912 90 Vilhelmina
Mail: yisca (snabel a)acc.umu.se
Hemsida: http://forsnashemman.blogspot.com



http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: