tisdag 10 februari 2015

På väg mot en ljus framtid

Det är inte bara året som vänt mot ljusare tider och dagarna som blir längre för varje vecka. Vi har också haft förmånen att få hjälpa till med uppstartandet av flera nya genbanker. Det finns inget bättre än att få se våra fina och hotade lantrasdjur flytta till nya, engagerade människor som kan hjälpa till att bevara detta levande kulturarv för framtiden!
Ett par Ölandsgäss har flyttat till Vännäsby! Foto Jonathan Clark, (http://eko-tradgard.se/)

En hona och en hane av våra fina Ölandsgäss har flyttat ut mot Västerbottenskusten och ska få starta en helt ny genbank där. Vi övervintrade ett extra par, som backup, och då alla 3 par överlevde vintern här i Lappland så fick det här lycklig paret av Ölandsgäss nu flytta vidare, medan vi behåller de två övriga paren. Det finns knappt 200 individer av Ölandsgässen så det är mycket viktigt att dom får nya engagerade bevarare som vill bli genbanker och föröka dom. Det unga paret utgörs av en hane från vår uppfödning förra året och en hona från våra vänner i Gränna, Gröna Hemmet. Och gässen ser ut att ha funnit sig väl tillrätta!

Idag fick vi hjälpa till med att starta upp en komplett genbank för Gotlandskaninerna, en av bara två svenska lantras-kaniner som bevarats för framtiden. Vi skickade iväg tre obesläktade honor och en lämplig hane. En fantastisk kombination att starta upp en kaningård med! Här är hanen, en riktigt fin och social individ som vi hoppas blir en framgångsrik pappa med sina tre snygga kanin-damer i år. 

Som final fick vi också skicka iväg en Gotlandskanin-kille till en kvinna som vill ha Gotlandskaniner men som än så länge endast har en korsningshona som hon ska para med den här snygge hanen. Det är också väldigt roligt, för det är så många av genbankerna startar, dom som jobbar med att bevara våra lantraser. 
Man köper på sig nåt djur, det kan vara vad som helst man hittar, som blandraser. Vartefter förstår man att det finns ett extra värde i att skydda vårt kulturarv. Att bevara de djur som våra förfäder hållit i hundratals och tusentals år. Djur som är anpassade efter just vårt liv och vårt klimat, som är lätta att samla foder till själv, som ger fina ungar och som klarar av att föda upp ungarna själv utan massa extra insatser. Som sällan blir sjuka, som är härdiga och klarar kylan i kalla nord. Dom djuren är extra värdefulla för oss.......och när man ser det, då blir man oftast en mycket bra genbanks-medlem som arbetar idogt för att bevara vårt lands alldeles egna, fantastiska lantraser. 
  


http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: