fredag 6 mars 2015

Blekingeankornas bebisrum

Nu är det dags att börja ställa i ordning inför ankornas vårsäsong. Våra Blekingeankor verkar ruva till 100%, om vi bara ger dom möjligheter till det. För att en Blekingeanka ska vilja ruva så vill hon ha ett tryggt och privat krypin. Det har vi löst genom att vi bygger upp små bås i ankhuset under våren. Varje bås har varsitt rede i. Efter ruvningen och första "småbarns -tiden" tar vi bort båsen igen och hela flocken får gå tillsammans hela året fram tills nästa vår.
På bilden ovan syns ett bås till vänster och ett i närmaste högra hörnet. Dessutom står det ett rede mitt emellan, som inte har något eget bås, men som används flitigt ändå. Alla bås och reden har öppningarna bort från oss (kortet är taget stående i stora människo-dörren) och mot den lilla luckan som är ankornas dörr ut i ankhägnet.
Den här bilden visar ett av båsen, med redlådan närmast kameran och en liten öppning ut till övriga ankhuset på kortsidan av båset. Den orange brödbacken används för vatten under första tiden med småungarna, när vi gärna håller mamma och bäbisar avskilt ett tag.

Så här ser det ut när man lyfter på locket till redlådan. Vi gör nästan alla våra reden av gamla köksskåp och olika lådor. Så luckan jag lyfter på är skåpets dörr. Men sedan gör vi en liten specialare som vi fått lära oss att ankor gillar särskilt mycket.
* Det första tipset är att vi bygger en "hall" åt dom, genom att sätta en skiljevägg en bit in i lådan så att dom får ett ungefär kvadratiskt inre rum att lägga ägg och ruva i och en liten yttre hall som måste passeras innan ankan kommer in i själva ruv-rummet.
* Det andra tipset är att vi sågar ut ingångarna till hallen och till själva ruvutrymmet i "zick-zack". Titta på de ovala utsågade öppningarna. Dom inte ligger i rak linje utan den yttre är utsågad åt höger och den inre öppningen åt vänster. Det gör att ankan kan ligga i ruvlådan och vara alldeles osynlig från utsidan. Och det verkar göra dom här redena extra populära för att ankorna ska vilja lägga sig och ruva på sina ägg.  
* Ett tredje tips är att inte göra själva öppningarna för stora. Ankorna gillar att det är lite trångt där dom ska gå in, kanske gör det att dom känner sig ännu tryggare för rovdjur eller störningar. På fotot syns faktiskt att den yttre öppningen blev för stor i första försöket och vi har senare använt en bit masonit som vi spikat över en del av öppningen på utsidan för att göra öppningen smalare.

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: