torsdag 12 mars 2015

Erbjudande: Sivert Naketkorn

Som medlemmar i fröföreningen Sesam är vi stolta att kunna erbjuda lokalt anpassade fröer till andra medlemmar. Här hittar du Sesam på Facebook. Förra året medverkade vi i föreningens frökatalog (som utkommer varje vår) med vår kornsort Sivert Naketkorn, som vi uppförökat under Lappländska förhållanden under sju år. I år kunde vi dock inte erbjuda något utsäde, då förra säsongen var ett riktigt sorkår. Vi fick endast så pass ihop en bunt korn till oss själva inför årets säsong. Men så här om veckan rensade jag upp på laggårs-botten och hittade två kärvar från förr-förra året, troligtvis sparade som julkärvar åt hönsen, men sen bortglömda.

Så nu frö-rensade jag dom kärvarna, på samma sätt vi rensar vanliga fröer. När vi tröskar vår lite större skörd av Sivert Naketkorn så lägger vi ut kärvarna på ett rent golv och springer fram och tillbaks över dom med Foppa-dojjor på. Det är aldrig jättemycket korn, vi odlar på en "åker"-plätt som är ca 4X5 meter så det handlar inte om några jättemängder. Annars skulle vi väl få springa maraton i "Foppisarna".
Gnuggar loss kornen med sandpappersklossen på bilmattan.           Sållet från Sesam, nu används de glesaste näten 9-6 & botten, nr 1.
Men den här gången tog jag alltså till våra standard-redskap för frörensning. Det är: bilmattan och sandpappersklossen. Dessa verktyg skrapar ut de flesta fröer utan att de tar skada. Sen är det Sesams underbara frö-såll. Man kan köpa ett set med anpassade nät i olika storlek och en noggrann beskrivning av hur man bygger träramar som passar i varandra och skapar det mest fantastiskt användbara såll-system. Vi köpte vårt för 4-5 år sedan och använder det till "allt". Fördelar är att man får bort mycket av "bösse" och framförallt, alla små ogräsfrön som annars följer med utsädet.

Vänster: Sorterar Sivert Naketkorn. Mitten:  Provgroddning 18 av 18 grodde!!! Höger: Några påsar som ska skickas ut till Sesam-medlemmar
Nu hade kärvarna förvarats i 1,5 år under inte allt för optimala förhållanden, så jag gjorde en prov-groddning. Av de 18 korn som jag sorterade ut (varav ett ganska magert) så grodde....18 korn!!! Nu kan jag inte garantera 100% grobarhet, men det verkar ju lovande. Att gro säd för att kontrollera kvaliteten på utsädet är inte något nytt lyx-påfund. Det var livsviktigt i den gamla nybyggarkulturen. Längst ner i inlägget finns ett utdrag från vår favoritbok "Nybyggares dagliga leverne" som beskriver en verklig nybyggar-familjs göromål för överlevnad i den lappländska vildmarken under 1800-talet.

Av två små kärvar blev det inte jättemycket utsäde, men nu har jag sorterat och förpackat ett antal packet, med ca 120 korn i varje. Dom ska först och främst erbjudas medlemmarna av föreningen Sesam. Om Sivert Naketkorn finns följande att säga: Det är både 2- och 6-radigt men mestadels 6-radigt. Snabbmognande. Drösar inte mycket men väldigt lättröskat. Perfekt för mindre självhushållning pga. detta. Förutom att det ger utmärkt kornmjöl (till exempelvis traditionellt Lappländskt korntunnbröd) så passar det också perfekt som "kokt korn" istället för t.ex. kokt ris i grytor och liknande.

Från vår absoluta favoritbok, alla kategorier, läst till trasor här på hemmanet:
UTSÄDESKORNET PRÖVAS
Men när det höll i sig med att vara skaraföre, så begav sig Arvid till Strömnäs för att därifrån draga hem till Dåres det utsädeskorn, som husbonden hade fått köpa i den byn. När han hade kommit hem med det kornet, tog man av det fyrtio korngryn och tog in ur fähusporten en tuss av torr vitmossa eller torkmossa. En mindre tuss av denna fuktade man med vatten, och på den fuktiga mossan lade man alla korngrynen och täckte över dem med en tuss fuktig mossa, och svepte en vadmalstrasa omkring all den fuktiga mossan och lade mossbyltet upp på änden av hyllan nära spiselmuren. Efter några dygn tog man ned byltet och fuktade mossan i detta. Detta förfarande upprepades flera gånger. När omkring fjorton dagar hade gått till ända, tog man bort omslaget kring mossatussen och granskade kornen och skiljde de gryn, som hade rotat sig, från de gryn, som icke hade rotat sig eller slagit rot. När man räknade grynen i vardera högen, då visade det sig att trettiosex gryn hade slagit rot och blott fyra gryn hade icke förmått slå rot. Härutav fick man veta, att man fått köpa utmärkt dugligt utsädeskorn. Men detta korn hade varit fullt dugligt till utsäde, om än blott trettio korn hade rotat sig. Men hade blott omkring tjugofem gryn slagit rot, hade kornet varit svagt till utsäde, och hade blott omkring tjugo korn rotats, hade kornet varit alldeles odugligt att använda till utsäde, så att man skulle hava varit nödsakad att begiva sig ut för att anskaffa sig bättre korn på denna vårsommare.
Från boken "Nybyggares Dagliga Leverne" av O P Pettersson, s 316-17. ISBN 91-86372-32-7 Finns till salu hos: Alternativ.nu 

http://egenkombucha.blogspot.se/

4 kommentarer:

Linnea sa...

Oj vad spännande med en lokal kornsort.

Kommer det att erbjudas nästa år i sesam eller? Vi är ju annars medlemmar i sesam så kanske man kan ställa sig på kö?:D

För övrigt läste jag att ni hade en lokal potatislök tidigare nån gång, när kommer ni ha nog för att dela med er med utsäde av den?

Forsnäs Hemman sa...

Hej Linnea.
Tillgången på Sivert Naketkorn är ju beroende av vilken sommar vi får, hur kallt blir det, hur mycket sork är det. =)
Men grobarheten håller någorlunda i minst 4.5 år och vi har några paket kvar. Maila oss på yisca(snabel-a)acc.umu.se så skickar vi ett paket. =)
Mvh, AJ på Forsnäs Hemman

Emma Lundgren sa...

Oj vilket intressant inlägg :)
Jag kan ju inte så mycket.. är detta en gammal lappländsk sort? Jag är intresserad av att köpa en påse i så fall och prova.. Tänkte bara odla en liten lapp. Vad krävs av jorden? Hur mycket bearbetning av jorden innan? tänkte att jag kanske måste vänta nåt år med att så korn när vi har en gammal ogräsåker med lerig jord.
Hur långt räcker detta korn för er? till höns/getfoder?

Forsnäs Hemman sa...

Hej Emma. Nja, det finns nog knappt något naketkorn som är från vår region. Förr odlades bara skalkorn här och vi har bl.a. en sort som heter Jämtkorn. =)
Men samtidigt har vi ju odlat Sivert i 7 år hos oss, och nog tycker jag det verkar som sorten har anpassats allt mer till just vårt inlandsklimat. Det är därför man ska odla för eget utsäde, det är så man får fram sorter som trivs just där man själv bor. =)
Vi har aldrig odlat korn storskaligt, vår största "åker" var ca 4X5 meter. Alltså som ett trädgårdsland, och då får man bara ihop lite grann som man kan baka lite bröd av och använda som kokt helkorn till familjen. Och vi har odlat det först efter ett år potatis och noggrann ogräsrensning i början av år två, men sen har det gått mycket bra, trots att det kommit upp både en hel del dyngstör och svinmålla mitt bland kornet. Jag har en liten påse kvar, du kan höra av dig på FB eller mail: yisca(snabel-a här)acc.umu.se Mvh, AJ på Forsnäs Hemman