torsdag 26 mars 2015

Ölandsgässen värper

Våra Ölandsgäss värper! Yngre honan, född förra året, började lägga ägg för ca 2 veckor sedan. Hennes första fem ägg ligger redan i kläckaren. Alla var befruktade och verkar utvecklas bra och mår utmärkt. Kläckning beräknas i mitten av april.
Kolla storleksskillnaden mellan den äldre gåsens ägg (165gr) och den yngres (115gr). Vår äldsta gåshona (Gåsamor) är en 5-årig matrona som vi hämtade på just Öland. Unga damen kommer från Gränna.

Det är väldigt stor skillnad på att hålla lantrasdjur i södra Sverige och uppe hos oss, i Lapplands karga inland. Den största skillnaden är ju såklart temperaturen, vi kan ha nedåt -40C i perioder under vintern. Mängden snö gör också att man måste anpassa skötseln av djuren. Men troligen är våra speciella ljusförhållanden lika viktigt. Vi har det väldigt mörkt på vintern och väldigt ljust på sommaren. Och förändringarna vid höst och vår går mycket-mycket snabbt.
Vår erfarenhet är att de lokalt anpassade lantrasdjuren också är väldigt bra på att anpassa sig till ändrade klimatförhållanden. Ett exempel är våra Blekingeankor. Söderut brukar dessa ankor börja värpa betydligt tidigare än hos oss, och lägga betydligt fler ägg än hos oss. Våra börjar värpa strax innan de lokalt förekommande gräsänderna (deras vilda släktingar) börjar värpa, och om de inte lägger sig och ruvar, så slutar de tvärt värpa vid midsommar, då solen vänder. På max 3 dagar märker de av de förändrade ljusförhållandena och tvärslutar lägga ägg. Den här anpassningsbarheten ser vi som en fördel. Det är samma goda "nära naturen" genetik som gör att dom är härdiga, lättfödda och i princip 100% fria från sjukdomar.

Snittet för Ölandsgäss är att lägga mellan 25-30 ägg per år, söderut. Gåsamor lade förra året 13 ägg hos oss. Hon började lägga exakt samma dag förra året som hon började i år, så vi förväntar oss ca 13 ägg i år också. Den unga damen börjar alltså lägga ägg ca 2 veckor tidigare och hann med att lägga 6 ägg innan Gåsamor kom igång. Kanske lägger hon också ägg under längre tid än Gåsamor. Så vi förväntar oss åtminstone något extra ägg av henne. Det är fortfarande färre än hon troligen skulle lagt söderut. Men det känns helt OK! Det är makalöst att vi kan hålla och övervintra dessa produktiva, lättskötta och smaskiga djur här uppe i karga nord!

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: