fredag 15 maj 2015

Återvunnen gethydda

Det allra första året när vi slaktade grisar så byggde Husbonden en slaktställning att hänga dom i. Nu när vi har byggt nya höladan så hänger vi alla slaktdjur i takbjälken där istället, och slaktställningen har stått oanvänd i några år. Men så kom Husmor på en idé. 
Vi bygger om den till en gethydda! Getterna älskar att ha många småhus att söka skydd i. Gärna fristående små krypin som står här & där i hagen. Och nu när vi får flera nya getter med killingar fanns ett behov av ett extra småhus, då getter gärna delar upp sig för att undvika "små-gnabb".
Steg ett var att såga av den höga ställningen så att den blev i lagom get-storlek, ca 140 cm hög. Sedan lade Husbonden ett golv av gamla bakor och skruvade fast längsgående tvärbrädor (av det "ratade slaget") för att stabilisera allt och för att fästa sidorna vid.  
Sidorna, dom gjordes av ett gammalt linoleumgolv som rivits ur dotterns rum vid renoveringen. Hemmansägarens främsta valspråk är nog "inget slängs, allt kan komma till användning, nångång, nånstans". 
Redan i detta skede var getterna väldigt intresserade. På bilden ovan inspekterar Guapah den mysiga hyddan. 
Klart! Riktigt snofsigt! Eller som en av våra närmaste släktingar påpekade: "när man kommer hit så tror man att man har kommit till ett "mini-Bangladesh". Jo, vi bygger mycket av återvunnet skräp & rat. Det är ju så användbart, och väldigt resursbesparande.
Nog hade vi kunnat bygga en liknade gethydda av sågade fin-brädor, och målat det i turist-vänligt och pittoreskt falurött med vita kanter. Men det hade tagit enormt mycket mer resurser, inte minst bensin/olja och det hade inte varit särskilt miljövänligt trots att det säkert hade sett mer "välordnat och gulligt" ut.
Alla ni som tror att Falu rödfärg är miljövänlig bara för att den är traditionell kan kolla på deras produktblad, där det bland annat står:
"Töm ej i avloppet, Skall oskadliggöras på säkert sätt, Lämna till insamlingsställe för farligt avfall, Undvik utsläpp till miljön. Får inte komma i direkt kontakt med hud".
Vill ni ha bättre alternativ för färger, både till husfasader, inomhus och till hobby; kolla våra blogginlägg om äggoljetempera:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/search/label/%C3%84ggoljetempera)
Julia och killingen Jijje gör sig hemmastadda och trivs, om än gethyddan är byggd av "skräp".

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: