måndag 18 maj 2015

Rasande rosa rabarber

Odlingstips: rabarber. Kommer kanske lite sent för alla andra i hela landet, men uppe hos oss i Lappland är det dags ungefär nu. Täck över ett par av plantorna med något som stänger ut ljuset. Är man inte så noga med att allt ska vara pittoreskt, så kan man använda nästan vad som helst. Vi har använt en hög, smal ytterkruka av metall, en stor svart innerkruka (dom små hålen i krukans botten släpper inte in så mycket ljus) och en gammal hink, vit i och för sig. Kanske ska ut och byta till en svart så den blockerar mer ljus.
Om några veckor kommer rabarbern under att ha reagerat på avsaknaden av ljus och kommer skjuta långa, späda skott som är nästan overkligt neonrosa. Dom är också klara att skörda lite tidigare än dom vanliga rabarberna och är väldigt spröda i konsistensen..... och där har vi poängen. Dessa plantor ger oss årets godaste, tidigaste och vackraste rabarberpaj.
Vi lyfter på krukan och ser att bara efter några dagar är stjälkarna flera cm längre och har fått en klart ill-rosa färg.
Nu är det inte bra för plantorna att man driver på dom så här varenda år, så vi brukar välja ut våra 3-4 kraftigaste knoppar redan när dom tittar upp. Resten av plantorna får växa naturligt och samla kraft för att drivas nån gång i framtiden. Att täcka för plantor så att dom får skjuta skott i mörkret är ett klassiskt sätt att få en tidigare skörd och få plantorna att bli sprödare och smaka mindre bittert. Det har ofta använts på bittra sorter av sallad, och har du krukor över så finns det många vanliga växter i trädgårdarna som du kan stjälpa en kruka över för att skörda ett par veckor senare. Prova t.ex. maskrosor, rallarrosor och humle.

Ett till litet rabarber-tips. Rabarber går lätt i blom, på bilden högst upp syns förra årets blomstänglar som tjocka stänger som ligger längs marken. Ofta får man rådet att man ska plocka bort blommorna för att dom tar kraft från plantan. Men vi tycker oss ha märkt att själva den blommande stängelns rot dör samma höst, oavsett om man tar bort blommorna eller inte. Medan "syster-rötterna" i samma kluster får mer plats och frodas än mer, så vi ser blomning och efterföljande död som en naturlig uttunning av beståndet. Dessutom fröar dom gärna av sig, och då har man chansen att få nya plantor som är klimatmässigt anpassade till just våra jordar. Och ingenting blir frodigare och kraftigare än en rabarberplanta som får gro och utvecklas från frö utan att bli flyttad.

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: