Ett tag i början av vår mer storskaliga odling av potatis hade vi tran-ångest. "Storskalig" betyder att vi odlar till självförsörjning och oftast till släkt, vänner och till och med en del av djuren under vintern. Ca 1,2 ton har det blivit som mest. Helt utan att använda bensin.
Men tranorna...dom må vara ljuvligt vackra och vi älskar att se dom spatsera längst bort på lägdan, mot myren till med sina 1-2 ungar på sensomrarna. Men i början av somrarna förstörde dom 100% våra potatis- och lökodlingar.
Vad göra?
Morbror Göran kom med goda råd (som vanligt).
|
Klipper remsor till tran-skyddet, av gamla chips-påsar. |
Ett effektivt transkydd är så enkelt som att man omgärdar potatislandet med pinnar som man fäster linor i. Linorna hos oss är gjorda av återanvända och hopknutna blå balsnören. För att öka effektiviteten har vi skurit remsor av gamla chipspåsar som vi knutit fast i balsnörerna med silversidan utåt med jämna mellanrum.
Men vi vet inte om det behövs. Enligt teorin så ser tranorna med sin goda syn att snörena sitter så pass tätt och högt upp (i midjehöjd) att dom kommer ha svårt att ta till flykt igen om dom landar på potatislandet. Och det håller dom borta!
|
Transkyddet på plats. Alldeles utanför odlas Norsjö kålrot. Men kålrot är inget tranorna förstör. |
Så här gör vi: Vi klipper chipspåsar i remsor, ca 3 cm breda, som vi viker dubbla med silversidan utåt innan vi knyter fast dom på våra blå balsnören. Snörena är fastknutna i midjehöjd i pinnar som vi sticker ner runt hela potatislandet. Landet är ca 10X10 meter och för att vara helt säkra har vi därför också dragit en lina diagonalt över landet.
Det är verkligen inte mycket linor och inget stort arbete, men det har fungerat 100% för oss, under alla 4 år vi haft skyddet.
Lätt och effektivt. Makalöst! Tack morbror!
1 kommentar:
Fungerar klockrent!!!! Vi har använt oss av detta "knep" i flera år till vår potatisodling i Rönnäs och vi fick behålla all vår potatis för oss själva!!
Skicka en kommentar