tisdag 11 augusti 2015

Special-leverans av getmjölk

Gårdagens leverans av getmjölk (från våra Lappgetter) var lite speciell. Det var en katt-matte som bevhöde stödmata en kull kattungar. En av kattungarna tålde inte alls den industriella mjölkersättningen och han hade till och med börjat tappa pälsen =(
Enligt katt-kännare så är i så fall just getmjölk det bästa för små katter. Och det känns ju bra att hjälpa till.
Getmjölk till kattungarna och min fina emaljerade mjölkbytta på 4 liter från Kockums. 
Till mänskliga leveranser brukar vi använde dryckesflaskor på 1-1,5 liter. Det är ungefär lagom för hur mycket en familj dricker. Men till lilla kattungarna grävde jag fram lite mindre flaskor. Äppelcidervinägers-flaskor på 7,5 dl.
Leverans till folk, inte kattungar.
Den mjölk vi får från våra getter är färsk (rå). Det betyder att den inte är "kokt", alltså pastöriserad och den är inte "sönder-slagen", alltså homogeniserad. Eftersom det flesta tror att mjölken från affären är ett "naturligt" och nyttigt livsmedel (trots att det egentligen är en kraftigt processad industri-produkt) så får vi ofta frågor om färsk, äkta mjölk. Det finns forskning om detta, men den förs sällan fram i media till allmänheten, för det ligger inte i mjölk-industrins intresse att ifrågasätta den industriella mjölk som alla köper på affären.
Men nyligen kom det ut en ganska bra och lättläst sammanfattning av kunskapsläget på den här bloggen:
http://www.sockerchocken.se/sjukdomar/8-anledningar-till-att-dricka-opastoriserad-mjolk/

Och det som skrivs där är som sagt bara hälsofördelarna med att dricka opastöriserad (okokt) mjölk. Det finns lika många problem dom uppstår av att man slår sönder (homogeniserar) mjölken.
Så vi är tacksamma för våra fina Lappgetter som ger oss i familjen (och en del övriga vänner och kattungar) god, hälsosam och äkta mjölk.

Inga kommentarer: