måndag 14 september 2015

Badbaljor

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man fixar det dagliga badet för våra Blekingeankor och Ölandsgäss. Vi har två grävda dammar för ankorna, en stor på 2500 liter och en lite mindre, för den mindre flocken ankor som bor i skogshägnet. Men dessa dammar kan ju bara användas under sommarhalvåret, då vi kan pumpa vatten från Vojmån.
På vintrarna när allt är fruset så krävs andra lösningar. Många har små barnpooler av hårdplast till ankor, men hos oss skulle inte det gå, eftersom den sortens plast spricker när det blir så kallt som det blir uppe hos oss i Lappland. Så vår lösning är att vi köpte en begagnad IBC 1000-liters tank, som det inte varit något miljöfarligt i tidigare. Sen sågade vi av sidorna på den till två badbaljor, ungefär 17-20 cm höga. Vi sågade också ut två handtag till varje bytta. Man kan se det på bilderna. Handtagen är oerhört viktiga för när byttan är full rymmer den ca 140 liter och det finns ingen chans att jag, som är minsta kvinnan i familjen, orkar hälla ut vattnet utan hjälp av handtagen.
Det som är bra med dom här baljorna är att dom är tåliga även i svår vinterkyla. Dom är lätta att rengöra, tömma ur och fylla på. Dom är tillräckligt höga för att erbjuda fåglarna stöttning vid parnings-akten, och stora nog att både ankor och gäss kan slå med vingarna utan att skada vingarna på kanterna av baljan, som ibland kan hända med små badbyttor. Samtidigt är det en tillräckligt liten volym för att kunna fylla även på vintrarna när vi går från köket till badbaljan med två 10-liters vattenkannor 4-7 turer, fram och tillbaks. Det skulle vara helt omöjligt för oss att orka fylla en 400-litersbalja under den tiden på året. En sån här balja räcker ungefär till för 6-7 ankor att rengöra sig i, och det är så många vi brukar hålla över vintern. Efter det dagliga badet är vattnet rejält skitigt, men ankorna är rena, och efteråt är det bara att hälla ut vattnet direkt innan det fryser. Annars blir tömningsarbetet betydligt tyngre.

Det som är sämre med en sån här badbalja är ju att den är så grund att ankorna inte kan dyka och den är så liten att dom inte kan ta ens ett par simtag. När man har sett en anka njuta av en stor damm eller ett helt fritt vattendrag, så förstår man att våra små badbaljor är en nödlösning. En anka älskar vatten och vi är glada att kunna erbjuda dom en så stor damm att dom kan dyka och simma en sträcka under stora delar av året.

Gässen har inte alls samma badlust, eller behov av att doppa hela kroppen för att bli rena. Dom behöver i princip bara kunna doppa halsen som dom sedan stryker över kroppen för att tvätta sig. Så på vintrarna får gässen vatten i en avlång murarbytta på 45 liter. Men så snart det är dags för parning, i mars, så åker den här vita badbaljan fram. Parningen blir mer stabil och befruktningen blir bättre, om fåglarna kan para sig i vatten som är tillräckligt djupt för att erbjuda dom stöttning från sidorna under själva akten. På sommarn är det så lite extra arbete att fylla en sån här bad-bassäng åt gässen att vi använder dom ända tills att vattenpumpen fryser nån gång i slutet av oktober-mitten av november.

Sammanfattning: 
Ankorna har dessa vita badbaljor med ca 70-100 liter vatten för 6-7 ankor under november-mars och sen bräddfull (ca 140 liter) under parningsperioden mars-maj, och sedan stora 2500-liters-bassängen till november.
Gässen (4-5 st) har murarbytta 45 liter från november-mars. Sen dessa vita badbaljor bräddfulla från mars och under hela sommaren-hösten.

2 kommentarer:

Helena sa...

Är det alltså den dagliga rutinen? I så fall lägger jag nog ner Projekt Anka ... det är jobbigt nog att bära vatten till fåren hela vintern. Alternativet är sommarankor - att kläcka fram på våren och slakta på hösten. Går det att ha dem i en sjö (vi har lång sjötomt) eller försvinner de, tror du?

Forsnäs Hemman sa...

Hej Helena.
Precis! =)
När folk frågar om det är lätt att ha ankor, så brukar jag säga just det.
"Ja, det är lätt, så länge man är beredd att bära vatten när det är fruset ute". Annars ska man nog inte satsa på det. För ankor måste bara nästan varje dag för att kunna rengöra sig och återfetta sig, annars fryser dom ihjäl.
Vi säljer en del ankungar på början av sommaren, och dom är ju lagom att slakta ungefär nu. Jag vet folk som har dom fritt i åar och vattendrag. OM man är noga med att mata in dom ett par gånger om dagen brukar dom stanna kvar. Annars är nog det största problemet med frigående ankor räven. Ankor är väldigt lättfångade för rävar.