torsdag 10 september 2015

Sibiriskt Krusbär

Ibland får man chans att odla en sån där växt som får hjärtat att slå ett extra slag!
Sibiriskt Krusbär är en sån! Fick höra talas om den från en Facebook-vän för nästan två år sedan och förra sommaren när vi var på semester söderut (till västkusten) så fick vi möjlighet att åka förbi och hämta upp ett tre rotskott på hemvägen. Tack Solbacken Hova!
Denna lilla buske står vid sydväggen till vårt Gam-hus,
för att ge den chansen till ett så varmt sommarklimat som möjligt, för att efterlikna Sibiriens heta somrar! 
När man bor så otroligt kargt till som vi gör, då lär man sig sålla bland de växter man odlar. Man håller utkik efter växtbeskrivningar som innehåller ord som lågväxt (funkar nästan alltid), tidig (funkar ibland), inlandsklimat (verkligt intressant) och Sibirisk...för i Sibirien, där snackar vi inlandsklimat! Däremot har Sibirien också extremt varma somrar, ofta längre somrar än våra Lapplands-dito. Så helt säker ska man inte vara på att en växt som heter "sibirisk" klarar sig hos oss.
Två uppvuxna buskar på Solbacken Hova.
Det är inte heller riktigt klargjort varifrån den här busken kommer och varför den heter just "Sibiriskt Krusbär". Husbonden på Solbacken Hova fick en planta för många år sedan av en gammal bonde där nere hos dom i Götaland. Den fullväxta busken blir ganska hög, ca 2 meter. Snårig och rätt taggig, med mer spensliga grenar än våra moderna förädlade krusbär. Det ser verkligen ut som en "vild-form" av krusbär. Bären är mindre än de moderna, färgen är djupt vinröd och smaken är absolut gudomlig! Och med så stora buskar som jag såg i hagarna runt Solbacken Hova, så blir skörden rätt så rejäl, trots den mindre bärstorleken.
Något för oss Lapplänningar att drömma om!
Dom ljuvliga krusbären! Vi längtar efter att kunna skörda våra första Lappländska Sibiriska Krusbär!
Så spänningen var enorm nu i slutet av maj när snön äntligen tinade bort och de första löven bröt fram. Och vi kunde konstatera att 2 av 3 av våra små Sibiriska Krusbär hade klarat både kylan, den låååååånga vintern och sorkens härjningar. Jippi!
Busken har börjat avmogna. Vackra höstfärger!
Självklart blev det inga krusbär hos oss i år, men båda små-buskarna har växt på sig 4-5 bladpar och den buske som står mer kargt till (på bilden närmast här ovan) har också börjat avmogna i samma takt som många av våra lokala bärbuskar. Så det verkar som dom anpassar sig bra till vårt Lapplands-klimat.
Nu ska vi bara stärka sorkskyddet inför vintern och gissa om det blir spännande nästa maj-juni. Det första jag kommer gå runt för att inventera efter vintern.....det blir våra två buskar av Sibiriskt Krusbär!

Här är en bild av den blommande busken.

Inga kommentarer: