måndag 26 oktober 2015

Lycklig för smulor?

Det ska vara en alternativ människa som kan bli lycklig för en absolut URUSEL potatisskörd.
Vi har knappt fått ihop till den mängd potatis vi satte. En växtsäsong på 6 kalla veckor gjorde att blasten frös bort tidigt och mandelpotatisarna förtjänade sitt namn (storlek=mandel).  http://forsnashemman.blogspot.se/2015/07/forsta-frost.html
Luvos mandel
MEN......... ibland är LITE (men i alla fall något) precis det som glädjer hjärtat, särskilt om man är medlem i Föreningen Sesam. Vi har fått förtroendet att få ansvar att uppföröka två oerhört gamla sorters Fjäll-potatis, som härstammar ända tillbaks från de första nybyggarna som kom till dessa bygder. Två mandel-varianter från Luvos och Kvikkjokk.
Halv-mandel från Kvikkjokk. INTE stora men i alla fall så många att vi hoppas på bättre skörd nästa år!
Inte mycket skörd, faktum är att Kvikkjokks Halvmandel gav ungefär lika mycket som vi satte. Fast med en 6 veckors växtsäsong så är ju det nästan ett under. Och gällande Luvosmandeln fick vi verkligen nästan inget, kanske 20 sättpotatisar tills nästa år. Skörden var större än så, men vi hade oturen att få mycket bortdraget till flera vannkällare och dessa potatisar var ju blandningar av alla möjliga olika sorter så de gick till matpotatis.
Men ändå! Så nöjd, trots ett av de värsta missväxtåren i mitt liv har vi lyckats bevara ett viktigt kulturarv....och nästa år, det blir allt ett bättre potatisår! 
Grattis på potatis-dagen!

1 kommentar:

Bokdags sa...

Ajdå, osis. Men vad roligt att jobba för att bevara sorter!