torsdag 5 november 2015

Egen mat

Den här sidan handlar om våra djur och våra odlingar, så i slutändan handlar den egentligen mest om mat. Även om det inte syns så mycket i vanliga fall.
Våra djur är bara ovanliga och hotade lantraser. Men trots det ger dom oss mycket gott kött att äta, för man behöver inte lika många Ölandstuppar som höns, det blir alltid ungtuppar över till slakt. Till grillen på sommaren eller till en god soppa på hösten. Samma sak gäller goda övertaliga hanar av Blekingeanka, Ölandsgässen, Gotlandskaninerna och våra Lappgetter. Samt de Linderödsgaltar vi köper av en genbank då dom är övertaliga där. Sex olika fantastiska köttslag av lantraser som vi får äta. Så mycket bättre och godare kött än det någonsin går att få tag på i affärer.
Från vänster övre; Senor och under inälvsfett. Sedan strupe/slaktrester och nedan bogar, sedan revben och nedan hals, sedan ryggen i två delar och nedan slaktredskapen en kniv och en finbladig trädgårdssåg. Sedan högst upp filéerna, nedan slaksidorna och längst ner till höger låren.
Våra odlingar är en lika bra bas för en fantastisk måltid. Här är det en av våra bladkålssorter "Russian Red" som vi började odla för snart 10 år sedan och har tagit eget frö av sedan dess. De plantorna är anpassade till vårt klimat här i Lappland, gror kraftfullare, står emot kålmalen bättre, blir frodigare och är så otroligt goda!
Den gammaldags bladkålen Russian Red, otroligt tålig och storväxt i nordligt klimat och vackert blågrå-daggig med lilarosa bladnerver. 
Så förra helgen möttes dessa två, ett stort fång Russian Red bladkål och en av våra getter. I detta fall inte ens en övertalig bock utan en get som nödslaktades pga en skadad klöv.
Lilla Silpe behöver inte lida av sin skadade klöv, nödslakt är ibland nödvändigt!
Tillsammans blir det vår variant av den norska nationalrätten "FåriKål". Alltså Get i Kål.
En av världen godaste och enklaste recept? 
Recept. Koka de "sämre" bitarna av en get (får) i tryckkokare, länge. Av styckbitarna ovan kokade jag halsen, slaksidorna samt underbenen på bogar och lår. Och de stora benen som jag styckat ut från själva låren, alla stora ben med märg i sågade jag i hälften så att dom fick koka ut sitt gotta riktigt ordentligt och petade också ut all märg jag kunde efter kokningen med hjälp av en krabbgaffel.
När allt kokat en gång så tar man upp köttet och benen ur spadet och plocka loss köttet, skär i lagom ätbitar och tillbaks in i tryckkokaren, denna gång med en försvarlig mängd hackad kål och salt samt kryddpeppar så att det smakar som det ska.
Sen koka en rejäl gång till.
Kan serveras med potatis, men det är lika gott utan.



Inga kommentarer: