Vänster: ogenomträngliga videsnår. Höger: 10 veckors get-bete har gett resultat. |
Näst intill varenda videstam är avgnagd hela vägen runt. Men detta är ändå bara steg 1 i vår plan att röja denna igenväxta lägda.
Planen har vi lärt oss av en av våra get-mentorer, Sonja. Också vår lantbrevbärare under många år och framförallt; damen som gav oss våra två foundergetter från Lövåsenlinjen i Lappgetternas genbank , Filippa och Emilia. Sonja är en riktig klippa, hon vet allt om getter och om att hålla getter i Lappland!
Senhöst, hugger ner de redan ringbarkade videstammarna, så att getterna också kan beta av topparna på videt. |
Steg 2. Dom kommer gnaga av barken runt stammarna så högt upp dom når, kort sagt "ringbarka".
Steg 3. Året efter kommer buskarna försöka överleva genom att skicka upp årsskott. Då sätter man getterna på efterbete, tidigt på våren. Dom äter upp allt fräscht, grönt som buskarna försöker skicka upp. Sen är buskarna döda.
Sigyn gillar att Husbonden har huggit ner buskaget så hon kan äta videtoppar på senhösten. |
Allt enligt Sonja. =)
Så här ser de späda granarna ut efter 10 veckors getbete. |
Smaskens, tycker dom!
Nästa vår kommer buskarna försöka överleva genom att skjuta späda skott från basen. Då, i maj, släpper vi getterna på samma hage och sen är det kört för videt!
Alla inlägg i serien om "Röjning med Lappgetter"
Del 1- Sju år senare.
Del 2- Röjning av sly med Lappgetter.
Del 3- Lappgetternas slyröjning, del 3.
Del 4- Att bekämpa tuvstarr.
Del 5- Harmoni i hagen.
Del 6- Ny hage till Lappgetterna.
Del 7- Återställer hagmark.
1 kommentar:
Så intressant om getterna. Lurar på om jag ska skaffa några getter på stället vi köpt. Där är oxå igenväxta ängar som jag vill få betade. Undrar bara om detär svårt att hålla getter stängslade? Håller de sig innaför ditt 5 trådiga elstängsel? "Får" lära mig allt om getter i vinter 😊 Vill ha lantrasgetter. Funkar lappgetter här nere? Eller kanske Göinge är bättre här?
Skicka en kommentar