lördag 16 juli 2016

Harmoni i hagen

Igår bestämde sig Lappgetterna för att byta hage. Vi hade tänkt att byta om några dagar. Den äldre hagen var helt färdigbetad, från getters synpunkt.
Sigyn och barnbarnet Stjärnöga
Om vi hade haft kor eller får; "nära-marken-betare" hade vi nog kunnat föda många stora djur resten av sommaren i den gamla hagen, i våra mänskliga ögon är den fortfarande frodigt grön.
Men getter betar sällan mer marknära än knähöjd. Det är en evolutionär anpassning som hänger ihop med att dom är något mer parasitkänsliga än de marknära betesdjuren. Ju närmare marken man äter, desto mer parasiter får man i sig, så getter, dom gillar "luftigt bete".
Volpe och Gåahtah (bakom tallen) Juhtedh och mamma Jijje.
Så igår bestämde getterna att det var dags att söka sig till nya gröna lägdor. Elstängsel eller inte. Hela flocken kom gåendes på byavägen ca 200 meter från Hemmanet när Husbonden kom hem med Volvon från affären. Han fick saktfärdigt bil-valla dom tillbaks till hagarnas ingångar och som på kommando gick ledargeten rakt in i öppningen till det nya hägnet istället för det gamla hägnet dom flytt från. Med hela flocken snällt i släptåg.
Dom betade där senast strax efter jul, så uppenbarligen är minnet absolut levande mer än 6 månader senare.  http://forsnashemman.blogspot.se/2016/03/lappgetternas-slyrojning-del-3.html

Samma getter som ovan.  Killingen Gåahtah (som betyder "Godis" på sydsamiska) visar sitt supersöta mörktecknade huvud.
Så talesättet om getter; att "det bästa stängslet är ett bra bete" stämmer uppenbarligen även här. Vi har inte hunnit röja längs hela elstängslet och inte flyttat bilbatteriet. Så elen har inte varit på dessa två dagar. Men getterna stannar snällt i sin nya hage som har massor med gott bete ovanför knähöjd.

Harmonin i flocken är påtagligt. Dom samlas i de närmaste familjekonstellationerna i skuggan av hagens stora talldunge. Dom vilar, kliar sig, mumsar slött på det överflödiga fodret.
Mår så bra.
Och bryr sig alls inte om att utmana det alldeles el-lösa stängslet.

Detta är början av fas 4 av röjningen av den nya hagen.
Att helt beta ihjäl den tidigare videslyn när den nu försöker slå nya skott.

Alla inlägg i serien om "Röjning med Lappgetter"
Del 1- Sju år senare.
Del 2- Röjning av sly med Lappgetter.
Del 3- Lappgetternas slyröjning, del 3.
Del 4-  Att bekämpa tuvstarr.
Del 5- Harmoni i hagen.
Del 6- Ny hage till Lappgetterna.
Del 7- Återställer hagmark.


Inga kommentarer: