lördag 26 augusti 2017

Återställer hagmark.

Vi har flyttat våra getter på ytterligare en ny hage. Med en hel flock (om än liten, ca 3-4 vuxna getter med deras killingar) så går det snabbt att röja de igenvuxna markerna. Förr har vi haft dom på strandnära gamla slåtterängar. Denna gång ett ganska vått och frodvuxet skogsbete som numer är SÅ igenväxt av älgört och tuvstarr.
Före: Efter!    

Det gick knappt att vada igenom.  Lite anade vi att det skulle bli så luftigt och fint på bara 7 veckor! Det innebär att varje get (om man räknar killingarna som en get) betade ner 4-5 m2 per dag/get. Intressant!
Sigyn och Kravies står på den gamla välbetade hagen och börjar hugga in på den nya frodiga! 
Vi har gjort på ett helt nytt sätt för att stängsla nu. Eftersom getter är rätt "slafsiga" ätare som gärna trampar ner och bajsar på 80% av allt medan dom äter 20% och sen ratar dom hela hagen och rymmer. Så nu tänkte vi ut ett nytt system. Vi stängslade inte en jättehage på en gång utan en mindre sektion. Hela den här nya hagmarken är ca en tredjedels hektar. Förr hade vi nog stängslat in allt direkt till getterna. Men nu stängslade vi bara en fjärdedel, med tanken att nu när dom betat upp den fjärdedelen så utökar vi med en fjärdedel till åt gången, och förhoppningsvis betar dom då mer effektivt och går tillbaks till det gamla välbetade stället med de stora granarna att vila under och idisslar och skiter när de tar det lugnt. Och utnyttjar det nya betet lite bättre.

Alla inlägg i serien om "Röjning med Lappgetter"
Del 1- Sju år senare.
Del 2- Röjning av sly med Lappgetter.
Del 3- Lappgetternas slyröjning, del 3.
Del 4-  Att bekämpa tuvstarr.
Del 5- Harmoni i hagen.
Del 6- Ny hage till Lappgetterna.
Del 7- Återställer hagmark.

Inga kommentarer: