tisdag 19 januari 2016

Att bli kontrollerad

För snart tre år sedan fick vi äran att guida 2 djurskyddsinspektörer från Länsstyrelsen på ett oanmält kontrollbesök på Hemmanet.
Fantastiskt roligt!
Det är makalöst att vi har en sån lyx att landets djurskydd kontrolleras av en särskild myndighet!
Vi gick runt Hemmanet under nästan 2 timmar. Berättade om våra lantraser, om att bevara lantraser "In Situ" och om alla trix och knep vi använder för att få djuren att må så bra som  möjligt.
Slutligen ger sig inspektörerna iväg hem. Förhoppningsvis har våra kunskaper gett dom större kunskaper i deras framtida verksamhet och kommande inspektioner, före detta forskare som vi är och med våra tillämpade kunskaper i "verkligheten".
Deras kommentar när vi tog farväl; "ja, ni verkar ju verkligen veta vad ni sysslar med".

Jo, så är det när man älskar sina djur  och ser fram mot köttet dom levererar och när man vet vad ord som "Etologi" och "ursprungshabitat" betyder. =)

Här är en repris av vad vi skrev då:
Myndigheterna på besök- kontrollerad och klar
I mars -13 hade vi myndigheterna på besök, för en oannonserad kontroll enligt djurskyddslagen. Inspektörerna berättade att sedan länsstyrelserna hade tagit över kontrollansvaret från kommunerna år 2009 så jobbade dom med att åka runt och granska alla registrerade djurhållare, nu var turen kommen till oss. Det var våra lappgetter som fanns i deras register, men när de väl var här så granskade de såklart omständigheterna för  alla våra djur.
När inspektörerna hade dragit på sig engångsoveraller och skoskydd gick vi runt till Gotlandskaninerna, Ölandshönsen, Lappgetterna och Blekingeankorna. Våra kupor med Nordiska Bin är ju lite översnöade och därmed rätt svåra att inspektera!
Allt var i sin ordning och inget fanns att anmärka på. Det känns ju självklart för oss som är genbank, eftersom våra krav är högre ställda än jordbruksverkets på djurskydd. Vi på Forsnäs Hemman har dessutom försökt ge än bättre omständigheter till våra djur, t.ex. större ytor för djuren. Vi jobbar dessutom mycket med att befrämja komfortbeteenden och att aktivera djuren med adekvata födosöksbeteenden o dylikt.
Efter genomgången kontroll och godkännande fick i alla fall vi djurskötare ett officiellt papper med vackra gul/blå färger. Nästan som ett diplom!

Inga kommentarer: