torsdag 7 januari 2016

Lappget-killingarnas vinter-frisyrer

Lite kallt har vi även om vintern inte varit som den borde här i Lappland. Men de unga Lappgetterna får ändå känna på minusgrader nästan varenda dag och vartefter har också deras vinterpäls vuxit till.
Vilka "frisyrer" dom har!
Det är inte bara färgerna som skiljer sig åt på våra fina Lappgetter, det finns också många olika pälsanlag som verkligen är annorlunda i strukturen och som växer sig olika långa på olika ställen.
Forsnäs Hemmans Kraevies (Betyder "Grå" på sydsamiska). Mor Antnäs Sigyn Far: Roknäs Stark
Kraevies har fått långa fina "gardiner" på höfterna.
Forsnäs Hemmans Onne (Betyder "Liten" på sydsamiska). Mor: Forsnäs Hemmans Voelpe (Vän), Far Forsnäs Hemmans Naalte (Blixten)
Onne har ganska kort och mjukt hår. Hon har inga höft-gardiner men en väldigt långhårig ål på ryggen. Det håret är också rödbrunt i topparna, solblekning som är kvar från i somras.
 Forsnäs Hemmans Jijje (Betyder "Natt" på sydsamiska). Mor Roknäs Julia. Far Antnäs Fabian
Jijje har en helt annan pälsstruktur än dom övriga. Liksom sin mor Julia (till vänster på bilden) är hon betydligt mer raggig. Hårstråna är tjockare och står mycket mer rakt ut från kroppen. Hon har höftgardiner och ryggål som är lite längre än hennes övriga päls, men inte alls som på Onne eller Kraevies.
Forsnäs Hemmans Klovse (Betyder "Vit" på sydsamiska). Mor Antnäs Sigyn. Far Roknäs Stark
Slutligen ungbocken Klovse. Bockarna har ofta helt annat päls än getterna, många kan bli riktigt långhåriga under sitt andra år, och kanske är Klovse på väg att bli en sån långhårig skönhet.

Inga kommentarer: