söndag 22 maj 2016

Årets Lappgets-killingar 2016

Vi presenterar 2016 års killingar. Alla tillhör vår flock av Lappgetter som är landets mest hotade getras.  Läs mer om  Lappgetter och hur vi jobbar för att bevara dom här: http://allmogegeten.se/
För det mesta namnger vi killingarna med sydsamiska namn, då Vilhelmina tillhör sydsamiska Sápmi. I år har vi dock gjort två undantag.
Jovje betyder ljusgrå ren.
Stjärnöga fick heta så för att vi tittade på filmen Dunderklumpen samtidigt som hon föddes. Filmen är ett mästerverk som utspelar sig precis i våra och hela släktens hemtrakter. Killingen i filmen måste vara världens mest okända get-kändis, och hon heter Stjärnöga!
Okse namngav vi genom att leta efter ett kort ord som matchade mamma Onnes namn. Okse betyder två saker på sydsamiska, lax eller dörr.
Gåahtah och Njálgát betyder båda "Godis". På sydsamiska och på nordsamiska. Det fick vi reda på genom att följa "Vilhelmina samiska förvaltningskommuns" Facebook-sida, där dom presenterar veckans ord.
Juhtedh betyder flytta, och så fick hon heta för det är troligen det hon och mamma Jijje (som betyder natt) kommer göra snart.

Inga kommentarer: