Sällan anstränger man sig för att få tag på ogräs att odla. Men nu har vi äntligen fått tag på flera plantor löktrav. En växt som finns överallt i södra Sverige, men som lyser med sin frånvaro här i norr.
Löktrav har alla tecken på att kunna trivas även hos oss i norr. Så vi har försökt få vänner & bekanta att posta några plantor till oss i flera år, utan att lyckas.
Men tack vare Facebook fick jag kontakt med en trevlig dam som skickade upp en hel bunt plantor åt oss, och OJ vad dom har tagit sig! Alla har skjutit nya skott och två håller också redan på att blomma. Nu har tjälen precis gått ur marken vid trädgårdslanden, så nu ska vi välja ut 3-4 olika platser för att provodla dessa små skatter. Enligt virtuella floran vill dom ha det lite skuggigt och mullrikt. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/allia/allipet.html
Vad är poängen med att odla sånt som är ogräs i andra delar av landet? Tja, det är ofta lättskötta växter och många av dom är väl så goda som "odlade" varianter. Vi har för flera år sedan slutat odla spenat till fördel för den otroligt "lättodlade" svinmållan, som dessutom är mycket godare.
Och vi har nog mer eller mindre omedvetet skapat en hybrid av trädgårds-syra med vår vilda ängssyra! Den växer lätt utan skötsel och är absolut lika god. Nu hoppas vi att löktraven, som smakar svagt av lök/vitlök, ska kunna fylla ett hålrum som vi inte lyckades fylla med t.ex. ramslök och kajp, som inte har fungerat så här kargt & kallt, trots flertalet odlingsförsök på flertalet olika växtplatser och mikroklimat på Hemmanet.
Uppdatering 2018: Det är tyvärr bara att konstatera att löktrav inte klarar av vårt kalla klimat här i Lappland. Vi planterade ut 6 olika plantor på tre olika ställen, men inte en enda av dom överlevde ens första vintern. Så är det ibland, även om vi provar många olika växter som trivs i det vilda lite söderut, så är det långt ifrån alla som kan hävda sig här uppe hos oss i Kalla Nord. Ramslök är ytterligare ett exempel på en sån växt, dom klarar sig oftast nån säsong, men tynar snabbt bort och det blir aldrig något att skörda.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar