fredag 19 augusti 2016

Mognad och frön

Växtsäsongen för de frostkänsliga växterna börjar närma sig slutet. Men samtidigt är det bästa tillväxttiden för kål, rovor och morötter.
Här är två växter som just sätter frö och som bara behöver 2-3 veckor till för full frömognad.
Här är oljedådra, Camelina Sativa, som jag lärt mig heter säddådra. Det är vår allra tidigaste oljeväxt med anor från Bronsåldern. Man kan säga att det är rapsens föregångare.
Den trivs bra hos oss och ger fin fröskörd nästan varje år. MEN fröna är ju mycket små, vi har aldrig provat att extrahera olja av dom, men man kan förstå vilka arealer som skulle krävas för att få någon större mängd olja.
Och linet på sydväggen har lyckats få frökapslar, men är ännu helt grönt. Tack & lov står det skyddat från frost och blåst så med bara liiiite tur kommer vi kunna få en hyfsad fröskörd av detta lin, den nordliga regionala varianten Hudiksvalls lin.

Är ni intresserade av att odla fram egna fröer. Att ta ansvar för hela trädgårds-processen, från att så på våren till att skörda på hösten och DESSUTOM att kunna spara den värdefulla genetiken över vintern tills nästa års trädgårdsland. Då är det värt att titta till föreningen Sesam, som jobbar med att lära ut fröodling och att bevara gamla värdefulla sorter av köksväxter.

Inga kommentarer: