torsdag 26 januari 2017

Gotlandskaniner till registret

Vårvintern är tiden att hantera allt pappersarbete för våra genbanksdjur. Årsrapporterna ska skickas in och alla intyg på dom individer som ska gå vidare i aveln. Inte jättekrångligt alls och passar bra att göra just under den här säsongen.
 
Dessutom blir det extra roligt när alla kaniner ska fotograferas. För att man ska kunna identifiera djuren så bra som möjlig så fotar vi alla kaniner som är brokiga eller tigrerade från tre håll, dom enfärgade får ett enkelt porträttfoto snett från sidan.
En annan rolig sak är att bestämma kaninnamnen. För att inte alla kaniner i genbanken ska heta "Stampe" och liknande så bestämde vi oss för att ge kaninerna namn efter olika latinska växtnamn. Vi försöker välja ord som är rätt lätta att uttala. Numer har vi haft så många kaniner under våra 8 år som genbank att jag har behövt skriva en lista över alla namn vi använt, så vi inte råkar ge flera kaniner samma namn. Det blev totalt 45 latinska växtnamn, plus dom tre som jag nu namngav idag.
Här är fyra fina kaniner som ska få flytta till ett nytt hem i helgen och blida en aldeles ny genbanksbesättning. Lycka till hälsar vi på Hemmanet!
Inte alla kaniner får växtnamn, en del får nya matte/husse ge namn till istället. 

Alla växtnamn vi gett våra kaniner hittills:
Abies
Alliaria
Argentum
Arum
Aethusa
Anthriscus
Betula
Carex
Caltha
Corydalis
Carlina
Calypso
Cladina
Capsella
Daphne
Eranthis
Galanthus
Geum
Heracleum
Hierax
Liparis
Lunaria
Linaria
Malva Alcea
Melandrium
Molinia
Moneses
Malaxis
Nigritella
Oxyria
Ophrys
Parnassia
Palustris
Pinus
Picea
Poa
Rubus
Salix
Saussurea
Sorbus
Trollius
Tremula
Vicia
Viere

Verum

Inga kommentarer: