tisdag 14 februari 2017

Valentin-kanin

Här på Hemmanet har vi alltid påbörjat kaninparningen på Alla Hjärtans Dag. 💗Vi har en väldigt kort sommar här i Lappland och det är alltid bra om vi kan få några tidiga kullar som hinner bli stora redan till sommaren.
Vi sätter upp en parningshage där herrarna och damerna får träffas på neutral mark. Vanliga Lappländska vintrar betyder det flera timmars jobbigt snöskyfflande för att få hagen på plats. I år var det lätt som en plätt, vi har så otroligt lite snö. Det är i och för sig väldigt jobbigt och skapar massor av problem med djurskötseln, men just den här arbetsuppgiften blev betydligt enklare.

Så var det dags att prova att para kaninerna. Planen i år är enkel, mammorna i kolonierna paras med Eglon och döttrarna paras med Malaxis. Av 8 honor var det två som var helt inne på vad som gällde. Tsagaanaa fick till flera fina parningar med Eglon och Malaxis fick äran att uppvakta Alyssum. Man såg också att systrarna Aethusa och Anthriscus är väldigt nära att brunsta men dom ville inte riktigt sitta still just idag, så dom får en ny chans redan imorgon. Sen återupprepas parningsförsöken var tredje dag tills alla blivit parade.

Inga kommentarer: