fredag 24 mars 2017

Kvannen, vår drottning i trädgården

Jag älskar kvanne. På "rikssvenska" kallas den ofta angelica. Men det är egentligen bäst att kalla den kvanne för den kan inte ens odlas söderut och smaka lika FANTASTiskt som den gör här i Lappland där den hör hemma.
En ljuvlig kvanneplanta med en av de klotrunda blomknopparna på väg att slå ut
Kvanne har varit Lapplands kraftört sen forntiden. De tidigaste texter vi har nämner hur kungar gav drottningar kvannestjälkar som gåvor. Dom allra första trädgårdsodlingarna som finns beskrivna var "kvann-gårdar" här i Kalla Nord, för man hägnade in kvannelanden med stenmurar för att skydda dessa otroligt värdefulla plantor!
Vi har jobbat många år för att bygga upp våra egna kvann-gårdar. Först gäller det att få tag på ÄKTA fröer. Inte någon trädgårds-sort. Istället har jag har rest runt till olika vilda växtplatser för äkta fjällkvanne och hämtat en fröblomma eller två, men aldrig utarmat. En sån "synd" skulle jag aldrig tänka mig att kunna göra.
Sen behöver vi prova vart på vår gård som kvanne trivs bäst. Vi har vildväxande kvanne alldeles i närheten av huset, på Hemmanets utmarker, så själva naturen har gett oss bra "råd" om hur vi ska odla vår kvanne. Sen har jag förökat beståndet och fått plantorna att växa till. Det har också tagit ett par år.
I lokaltidningen visade jag upp vår fina kvanne
Nu i vår gror vår första riktiga egna "Kvann-gård" upp. Det känns så fantastiskt, jag är en länk av en lång kedja av Lappländska odlare av denna allra mest värdefulla hälso-ört.
Vår fina burk som vi alltid har vinterns förråd av torkad kvanne i
Vad vi har lärt oss av våra samiska vänner är att man använder kvannen genom att skiva och torka bitar av förstaårsplantans bladstjälkar. Sen tuggar man några bitar per dag under vintern och våren, för att hålla immunförsvaret uppe under den mörka årstiden.
En dagsdos torkad kvanne
När man öppnar burken är doften helt makalös. Och när man börjar tugga på kvannen så märker man direkt att det inte är någon vanlig ört det handlar om! Det pirrar i munnen! Och det finns enligt många studier väldigt verksamma och nyttiga ämnen i kvannen, så säkert hade våra förfäder rätt när dom prisade kvannen så högt.

Vi har torkad kvanne till salu i vår webshop. En påse räcker absolut till en person under resten av våren. http://forsnashemman.tictail.com/product/torkad-kvanne

Ett tidigare inlägg vi skrivit om vår kvanne här:
http://forsnashemman.blogspot.se/2015/07/kvanne-orternas-drottning.html

Inga kommentarer: