fredag 31 mars 2017

Vintersådder

Det här är väl en bra dag att skriva lite om våra vintersådder. Idag skiljer det upp till 30 grader Celsius mellan de södra och norra delarna av landet. Det är upp till +20C där nere i söder och ca -10C på vissa ställen här i Lapplands fjällnära trakter. Och fröer som mår bra av att köldbehandlas lite burdust, eller sådant som skulle kunnat höstsås, det kan jag sätta ett par tråg av nu.
Man tar gamla bärlådor som ibland går att få tag på om dom är mer eller mindre trasiga, det går ändå bra att odla i dom. Jättepraktiskt. Jag grundar med 2 ark tidningspapper för att hålla jorden på plats och sen i med jord. Sen sår man, vattnar och skyfflar över snö. Sen vartefter det tinar så skyfflar man mer snö ett par gånger. Tills det verkligen är full vår. Här är det oftast nån gång i mitten av maj. Då får lådorna ligga fritt och gro.
Mest sår jag örter, en del blommor och perenner på det här sättet. När det kommer till ätbarheter så måste det mesta som höstsås sås på rätt plats i landet, då det är rötter och inte tål att flyttas. Det gäller morötter, palsternacka och haverot. Men dill, sallad och inte minst persilja sår jag så här*. Särskilt persiljan som är så seg att gro, den mår mycket bra av lite vårvinter-behandling. Och sen har man massor av små plantor som kan sättas ut precis där man vill och som är jättebra att "fylla ut" hålrum med.
Detta är alltså trädgårdsarbetet i Lappland, under sista dagen i mars!

*Ett ordspråk om den frustration man kan känna när man väntar på att persiljan ska gro är att "Persilja ska fram och tillbaka till helvetet 7 gånger, innan den kan gro"!

Inga kommentarer: