lördag 13 maj 2017

Potatislöken Malvina från Byske

Nu är det vårkänslor, även hos oss här i Lappland. Men det är ändå en månad kvar innan vi kommer plantera potatislöken, Malvina från Skellefteåtrakten.
Vi fick äran att hjälpa till att uppföröka den här potatislöken av åldermannen i föreningen Sesam, där vi medlemmar hjälps åt att bevara gammaldags växter. Potatislök är lite kinkig. Vissa arter trivs bara på vissa ställen. Vi har odlat 3 olika sorter genom åren och en av dom ville inte alls växa här, trots att den absolut funkar perfekt nere i Leksand, där den hör hemma.  Den potatislök som blev allra störst hos oss kom från Skåne? Och Bjurholmslöken från kusten här i våra nordliga breddgrader blir nästan lika stor som den Skånska, men tål lång lagring bättre.

Artikel från en lantbrukstidning om Malvinalöken.
Så visst ville vi hjälpa till att försöka bevara Malvinalöken här från kusten i norr. Vi fick 5 pyttesmå sättlökar, knappt större än ett stort vinbär, Men dom tog sig, och nu har vi 21 fina lökar, betydligt större i storlek än dom vi fick som utsäde, så det verkar som att just Malvinalöken trivs hos oss! Inte en enda av lökarna vi skördade i höstas har "säckat ihop" under vinterförvaringen. Alla är i toppskick nu i maj!
Och vi ska alltså snart plantera allihop inför årets odlingssäsong. Så roligt, så tillfredsställande.
Om 3-4 år kanske vi till och med kan erbjuda utsäde om den är lika framgångsrik hos oss om detta första år verkar tyda på!

Här är artikeln som jag gjorde en bild av ovan:
http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/2006/Norrbruk%20nr%203%202006.pdf

Inga kommentarer: