tisdag 9 maj 2017

Slaktar ungbockar

Jag hjälpte "grannkärringen" att slakta några ungbockar. Och det "tillmälet" är en komplimang i en värld av allt färre jordnära kärringar som vet hur man föder sin familj. Lisa är toppen! 💗Rejäl och driftig och vartefter ungarna hennes växer så vill hon lära sig allt mer om att tillvarata alla resurser som går från deras djur.
Så vi gjorde en gemensam hemmaslakt så jag kunde visa alla detaljer och tips. Tre ungbockar slaktades igår. Dom var födda i november och det fanns alltså risk för oönskad parning nu. Så det var praktiskt att slakta dom. Helt fantastiskt kött! Det är sånt här killingkött som anses vara det allra bästa i Mellanöstern, det man bjuder på till stora fester, som bröllopsmat. 😊

Vi gick också igenom hur man flår på bästa sätt och hur man hanterar skinnet efteråt. Lisas två söner ska få varsina av skinnen som men matta vid sina sängar. Dom var också väldigt entusiastiska i att hjälpa till under hela slakten. Såna barn ger hopp om framtiden! Tack killarna, ni var dagens höjdpunkt! 👍
Det här är andra gången vi slaktar tillsammans, så den här gången gick vi in på detaljer, som att ta reda på hjärnan för att garva, och gallan för att göra egen galltvål.
Nästa vecka slaktar vi tre getter till hos Lisa, och efter det kommer hon säkert vara van och trygg med alla handgrepp och kunna sköta framtidens slakter på egen hand.

Inga kommentarer: