Det här är en buske med stora blå bär som är ätliga. Den kallas växelvis för blåbärstry eller för bärtry, ibland marknadsförs dom som "honungsbär". (Lonicera caerulea var. kamtschatica ibland edulis i slutet, vilket betyder "ätlig"). Den trivs utmärkt hos oss här i Lappland då den kommer från norra Sibirien som har mycket liknande förutsättningar
Det här är en enda gren från en liten buske, den är alldeles full med bär. Och överallt är det lika mycket. De här buskarna trivs helt enkelt alldeles utmärkt oavsett hur kallt och norrut i Sverige man bor. Det kan tydligen vara kämpigare att få dom att trivas längre söderut i landet, eftersom dom gillar en snabb övergång mellan riktigt kall vinter. dom vill få riktigt vår på direkten.
Vi har alla möjliga sorter, men dom som numera ger riktigt bra med bär är dom vi planterade för 4-7 år sedan. På den tiden fanns bara själva "vildsorten" från just Kamtjatka-halvön och en mer kortvuxen trädgårdssort av samma som man fått fram redan då. Hon heter Anja, och det är henne jag håller upp en kvist av på bilden.
Nuförtiden finns det många namnsorter, framavlade för att ge större och sötare bär. Vi har köpt in alla olika varianter vi fått tag på. Det är namn som Borealis, Aurora, Honeybee och Tundra. Och många fler. Dom är bara inne på sitt 2-3 år här på Forsnäs Hemman. Men alla lever och växer och ger redan nu enstaka bär. Kort sagt; dom frodas! Och bären är verkligen mycket större än dom här ovan på bilden. Och smaken är väldigt mycket mer söt och aromatisk.
Tidigare inlägg om Bärtry:
http://forsnashemman.blogspot.se/2015/08/honungsbar-gotta.html
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar