torsdag 14 september 2017

Kvannefrön till salu på direkten!

Nu är kvannens frön mogna. Och då ska dom sås så snabbt som möjligt. Det som är svårast med kvanne är att fröna förlorar sin livskraft väldigt snabbt.
Just den här blomman har inte fått tillräckligt mogna frön än.
Därför fungerar det tyvärr ofta dåligt att köpa kvannefrön från fröfirmor. Även bra och vanligen pålitliga fröfirmor har svårt att ha så korta hanteringstider att kvannefröna är livsdugliga när man väl ska så dom.
Därför skickar vi ut kvanne från nu, när dom precis är mogna och redo att sås på direkten man får dom i brevlådan! Vi har gjort ett litet "special-paket" med en påse torkad kvanne (för ímmunförsvaret), en påse kanderad kvanne (gott!) och en påse fröer på "köpet". Gå in på vår webbutik och beställ!
http://forsnashemman.tictail.com/product/kvanne-paket-med-frön

Det går också bra att beställa bara en påse fröer.
http://forsnashemman.tictail.com/product/kvannefrön

OBS! Medlemmar i föreningen Sesam har första tjing på fröna och behöver bara betala "självkostnadspris" för frankering och kuvert. Hör av er för att få vårt swishnummer eller kunna överföra till mitt bankkonto!

Vill du betala med swish eller banköverföring istället så maila oss (forsnashemman@gmail.com) eller ta kontakt med oss på Facebook: https://www.facebook.com/aj.eriksson.10
OBS! Vi säljer alltså bara kvannefrön nu en kort tid under hösten. Och fröna ska alltså också sås i höst!
När du fått dina kvannefröer ska du så dom så snabbt som möjligt. Vi använder en gammal trasig plastback, lägger 2 lager tidningspapper i botten och sen på med ca 5-8 cm jord. Strösslar över fröna någorlunda jämt och fyller på med bara lite jord, max en 1 cm. Sen ställer vi undan allt på en skuggig plats i trädgården. Det går lika bra att så i vanliga krukor, dom ska också stå ute under vintern i så fall.
Nästa vår/sommar kommer det växa upp små plantor som ser ut som på den här bilden.  Först kommer två små "treblad". Det ena blir lite större med en ganska lång stjälk, bladet syns längst ner i bild, stjälken är ca 5-10 cm. Och ett mindre blad med kort stjälk, som syns högst upp på bilden. Ibland kan det komma ett tredje blad också. När plantan är i det utvecklingsstadiet så kan man omplantera kvannen där den ska ha sin permanenta växtplats och då är det bra att komma i håg att detta är en STOR växt, en mogen kvanneplanta kan uppta en kvadratmeter. Lagom är att varje planta får 50cm fritt utrymme åt alla håll.

Växtplatsen ska vara halvskuggig och inte alltför torr. Bäst trivs kvannen i mullrik jord som helst aldrig riktigt torkar ut.

Vår kvanne är äkta fjällkvanne som vi själv odlat upp med hjälp av frön från massor av olika lokaler i Vilhelminafjällen och norrut i Lapplands fjällvärld. Dessa frön kommer från ca 20 individuella plantor och man kan därför förvänta sig stor genetisk spridning.

Och så här lycklig blir man efter några år när det finns fullt av ljuvliga kvannestjälkar att skörda på försommaren!

Inga kommentarer: