tisdag 24 oktober 2017

Getskits-skyffling inför vintern

En del skit måste man ta i rätt tid! 😀
Getskit  från båsen skyfflar vi ut precis nu, när rätt tid infallit. Innan det blir helt stelfruset så här halvvägs "inomhus", men efter det blivit så fruset i ytan på våra trädgårdsland att skörden är helt avslutad. DÅ är det rätt tid att rengöra ordentligt i getstallet innan vintern.
Vi har en enorm fördel i vårt traditionella getstall. Jordgolv!!! 👍
Det gör att vi kan bygga från grunden (jord). Och uppåt. Nu när vi skyfflat helt rent, ända ner till jorden, så bygger vi hela lager. Längst ner brukar vi ha flis som vi malt i vår kompostkvarn. Sen lägger vi på lastpallar för att få en luftspalt och efter den en grund av fina grankvistar och halm. Sen fyller vi på uppåt under vintrarna, ströar ovanpå getbajset, urinen rinner rakt igenom och tack vare jordgolvet och permafrosten under vintern så håller sig allt torrt och fräscht.
Sen ut med allt precis innan det är dags för vårbruken och gödningen kan gå rakt till den växande grödan.
Och så samma sak igen nu på senhösten då allt kan gå till att bygga upp jordvolym, mylla och gödning inför våren.👌
Så går allt runt, runt. Inget förfars. Stora delar av vardagen går åt att skyffla skit, men det är motiverande!  För vi har alltid målet i sikte. Förutom en ren och bra miljö för våra djur så är dom också enormt värdefulla för att skapa en fin och fertil jord för våra grödor. 💗

Tidigare inlägg om vår dagliga skit!
November 2016:Skyffla Skit
Januari 2017: Kaninpluttar i mängd
April 2017: Skitskyffling i Påsktider
September 2017: Vår Dagliga Skit!

Inga kommentarer: