torsdag 26 oktober 2017

Skörd av Svartkål i Snö

Förvintern har anlänt, snöglopp. Och ändå fortsätter skörden här i Lappland. 😀 Vi har haft en fantastisk kålsäsong, inga hemska ryska kålmalar alls. 💗Undrar om man någonsin får uppleva såna här ljuvliga svartkålsplantor igen.👍
Vi passar på att göra ett favoritrecept. 👌 Gräddig, simmig svartkålspasta. Bra med pasta i former som lätt fångar upp den strimlade svartkålen och den goda såsen. Funkar också med alla former av mild kål och alla former av lök, så det är ett riktigt "självhushållnings-recept".

Recept (På Hemmansvis)
Ingredienser:
Pasta
Svartkål (eller annan mild bladkål). Vi har bl.a. använt spetskål, savoykål, tidig sommarvitkål, grönkål Westland Winter, och sibirisk bladraps White Russian eller Red Russian.
Lök, det blir gott med allt från gul & röd lök, scharlotten, potatislök, eller olika bladlökar
Bacon eller annat rökt kött
Grädde (och mjölk)
Salt och peppar
Citron

Så här gör du:
Koka pasta åt det antal personer du ska servera.
Under tiden pastan kokar så gör du såsen.

Hacka lök och bryn tills den mjuknar i lite fett. Lägg i finhackat rökt kött, t.ex. bacon eller rökt skinka i tärningar.
Det får bryna tills du hunnit dra av kålbladen från bladnervarna. Strimla bladen fint. Lägg i och låt mjukna och tillaga, gärna under lock några minuter. Red med grädde, vi tar också mjölk för att göra det "såsigare" och ibland lite av det stärkelserika kokvattnet från pastan. Krydda. Det sista man gör är att pressa över lite citronsaft. Det är jätteviktigt för den där perfekta smaken. Vi har tagit mer och mer citron för varje gång vi lagar den här rätten. Vi började med ungefär en halv citron till 4 personer, men är nu uppe på saften av en hel citron, och vi river även ner det gula skalet för extra arom.

Rör ihop allt med pastan och servera.
Jättegott!
Verkligen jättegott!

Här när vi lagade den här rätten hösten 2019:
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/10/basta-maten.html


Inga kommentarer: