torsdag 26 oktober 2017

Skörd av Svartkål i Snö

Förvintern har anlänt, snöglopp. Och ändå fortsätter skörden här i Lappland. 😀 Vi har haft en fantastisk kålsäsong, inga hemska ryska kålmalar alls. 💗Undrar om man någonsin får uppleva såna här ljuvliga svartkålsplantor igen.👍
Vi passar på att göra ett favoritrecept. 👌 Gräddig, simmig svartkålspasta. Bra med pasta i former som lätt fångar upp den strimlade svartkålen och den goda såsen. Funkar också med alla former av mild kål och alla former av lök, så det är ett riktigt "självhushållnings-recept".

Recept (På Hemmansvis)
Ingredienser:
Pasta
Svartkål (eller annan mild bladkål). Vi har bl.a. använt spetskål, savoykål, tidig sommarvitkål, grönkål Westland Winter, och sibirisk bladraps "Red Russian".
Lök, det blir gott med allt från gul & röd lök, scharlotten, potatislök, eller olika bladlökar
Bacon eller annat rökt kött
Grädde
Salt och peppar
Citron

Så här gör du:
Koka pasta åt det antal personer du ska servera.
Under tiden pastan kokar så gör du såsen.

Hacka lök och bryn tills den mjuknar i lite fett. Lägg i finhackat rökt kött, t.ex. bacon.
Det får bryna tills du hunnit dra av kålbladen från bladnervarna. och strimla dom fint. Lägg i och låt mjukna och tillaga, gärna under lock några minuter. Red med grädde och krydda. Det sista man gör är att pressa över lite citronsaft. Det är jätteviktigt för den där perfekta smaken. Ungefär en halv citron till 4 personer är lagom.

Rör ihop allt med pastan och servera.
Jättegott!
Verkligen jättegott!


Inga kommentarer: