Vi skördar grönkål. I Lappland, dagen före julaftonen. Man behöver en spade, kan jag meddela. 😉
|
Kål, eller i detta fall snarast det som kallas Sibirisk bladraps. White Russian. Superfin under snön. |
Orsaken är att jag gillar att göra en sats långkål enligt sydsvenskt (sörländskt) recept till julbordet. Det är ju inte alls någon tradition här i "Norrland". MEN vi på Forsnäs Hemman är inte alls traditionella. Vi är inte nybyggare, vi är deras ättlingar i den moderna tiden. Vi är "Neo-byggare". 😁 Så vi odlar kål av alla de slag, inte bara rovor som våra förfäder.
|
Grönkål, rensat till vänster, från landet till höger. Sortern Westland Winter. Superfin kvalitet ända in till julen. |
Och vi behöver använda all fin kål vi odlar, så vi får titta runt även utanför Lappland för att hitta bra recept. Till julbordet är den traditionella långkålen från "Sörland" (som motsats till Norrland) ett givet recept. Och gott är det! 😋
Tack Sörland! 😂
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar