torsdag 18 januari 2018

Forsnäs Hemmans nya Frölåda!

Nu är den nya frölådan helt klar! 😄Husmor och Husbonden gjorde tillsammans en önskelista på olika praktiska målsättningar som frölådan skulle uppfylla. Sen fick Husbonden bli kreativ och hitta på lösningar för att allt ska funka. Slutligen gjorde Husmor "inredningen", målade locket, och sorterade in alla fröer, såklart!
Frölådan finns att beställa på vår webshop:   http://forsnashemman.tictail.com/product/frölåda
Den nya frölådan.
Det vi hade som utgångspunkt var att lådan skulle rymma allt utom sättlök/potatis, att den skulle rymmas på en vanlig förrådshylla, att den skulle vara så tät som möjligt så att den inte drar in massor av luftfuktighet även om den är ute i landet några timmar, att vi lätt skulle få översikt över allt innehåll och att den skulle vara lätt att bära. 👍
Till och med min lilla burk med etiketter och sådosa ryms i ett av facken!
En del specifika lösningar blev att ha en låda som är högre bak än fram, så bak i varje avdelning får man då plats med högre och mer utrymmeskrävande påsar för t.ex. bönor, ärtor och säd. Husbonden gjorde också en riktigt smart konstruktion med stoppklossar för handtaget på sidorna av lådan, så att man kan luta handtaget mot klossarna och luta locket mot handtaget. På så sätt är det lätt att få överblick över hela lådan. 😁
Smart lösning för att lätt kunna få överblick. Bilden till vänster; små stoppar gör att handtaget stannar i en bra vinkel. Till höger är locket lutat mot handtaget och därmed syns hela innehållet tydligt. 
På insidan av locket ryms dessutom två A4, t.ex. för såchema och inventering av aktuellt innehåll. Bra hjälpmedel för att hålla ordning och reda.
Så här ser lådan ut öppnad. På locket har jag fäst två plastfickor för såschema och frölista. 
Själva fröerna sorteras in i 5 avdelningar som är 10 cm breda, dom flesta fröpåsar man köper är ca 9 cm. Yttermåtten på lådan är 60x34 cm och den är 15 cm hög i framkant 22 i bakkant.
Närbild. Vanliga fröpåsar framtill och mer utrymmeskrävande fröer i högre påsar baktill. Jag återanvänder ekologiska sockerpåsar som är lagom storlek och har bra hållbarhet. 
Locket har frästa spår på undersidan, som passar mot lådans kortsidor, så allt blir väldigt tätt när lådan är stängd. Själva stängningen är enkel och funktionell, en stropp av en gammal spännrem av läder som hakas över en träknopp av rönn. Resten av lådan är gjort av färgrik tall och gran.
Etiketterna har jag gjort av återvunna "Orange Kuvert". Nog det största värde jag nånsin kommer få ut av dom myndighetsförsändelserna. 
På grund av ränderna som den färgrika tallen gav till locket, så beslutade jag mig att skriva ordet "Frölåda", trots att jag tidigare egentligen planerat att skriva det kortare ordet "Fröer". Jag tyckte "Frölåda" gav lådan bättre grafisk dimension tillsammans med de ljusa och mörka fälten i träet. 💗
Rätt stor låda, men då rymmer den också ALLT! Jag står framför vårt trädgårdsland och växthuset, men nu i januari är det bara att konstatera att det inte är dags riktigt än! 
Så är Husmor nöjd med den nya frölådan? Jajamensan! Helt otroligt nöjd! 😍 Om det finns någon nackdel så kanske det är att jag helt plötsligt tycker mig fått rum för ÄNNU MER fröer. Trots att jag tidigare försökte jonglera 2 stora trälådor 4 mindre kartonger och en hel korg med ärtor och bönor så ryms nu allt lättöverskådligt i denna enda låda, och jag kommer till och med kunna få in massor fler frö! Kanske är det en fördel, jag har ju faktiskt en frökatalog kvar att titta igenom, och Sesams årsbok som kommer snart. Ojoj, vart ska detta sluta. 😜

Vår frölåda blev så uppskattad att det blev en web-artikel på tidningen Allt om Trädgårds hemsida. Kul!
http://www.alltomtradgard.se/snickra-lacker-frolada/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefin frölåda! Kanske lägga ut på tex Permakultur i Sverige facebook?

Forsnäs Hemman sa...

Ja, det är bara att dela. :-)