söndag 5 augusti 2018

Kaniner, kaniner. Ja, Gotlandskaniner!

Vi har ägnat de senaste veckorna åt att strukturera kaninkullarna inför höstbetet. 👍 Vid 11-14 veckors ålder brukar vi skilja hanarna från honorna och sätta samman dom i beteshägn inför hösten. Sen växer dom på sig minst 4-8 veckor till, och sen börjar höst/vinterslakten. Förutom de kaniner vi ska behålla för att sälja eller som egna avelsdjur.
Unga kaninpojkar från två olika kullar som numer bor i samma hägn. Dom identifieras i grupp av detta foto, lappen nedan som hänger utanpå hägnet och detaljbeskrivningen i vår avelspärm. Tvärsäkert! 
Vi måste alltså ha koll på vilka ungar som har vilka föräldrar, även i burar med olika härkomst. Det är sällan särskilt komplicerat eftersom vi har Gotlandskaniner, och de har ofta alla möjliga olika färger i samma kull. 😊
ID-lapp till hägnet som befolkas av de 4 unghanarna ovan. Inplastat med vanlig bred tejp och håller lätt tills i vårvinter då dom sista ev. slaktas, säljs eller sparas som framtida avelsdjur hos oss på Forsnäs Hemman. 
Vår metod är att vi tar kort på ungarna vi skiljer ut, och sätter lappar på burarna. Samt skriver in all detaljinformation i avelspärmen, "stall-journalen" för våra kaniner. Det är en slags metodmässig "triangulering".  💪Vi har tre olika metoder igång samtidigt för att garanterat kunna identifiera alla kaniner i alla våra burar.
Officiell bild av Aegopodium, en unghona som i år fick en mycket fin kull på 7 ungar med den underbara hanen Limholens Leon. 
När vi tar "officiella bilder" till genbanken och till vår hemsida, så lägger jag tid på att få en bra bild, som tydligt visar kaniner i sin helhel och även avspeglar personligheten hos djuret. När det kommer till att fota 3-4 eller fler livliga ungkaniner på samma bild, så nöjer vi oss med att dom är tydligt nog avbildade för att vara möjliga att identifiera. Det är en utmaning bara det ibland! 😅
Två exempel på könsuppdelade kullfoton. Detta är döttrarna. I de två nedersta bilderna är den helfärgade borttagen eftersom det är de mönstrade färgerna som det är viktigt att ta bilder från alla sidor på. 
En del gånger tar jag lite extra bilder av detaljer. Varje år har vi nya, spännande utseenden som kommer fram bland våra "Gottisar". Utseendet är inte alls viktigt i aveln, där är det andra kvaliteter som avgör vilka som hamnar i grytan och vilka som blir framtidens avelsdjur. Men det är ändå roligt och spännande att se vad som kommer fram och att ta lite bilder för att minnas.💗
Två exempel på könsuppdelade kullfoton. Detta är sönerna. Eftersom det är de mönstrade färgerna som det är viktigt att ta bilder från alla sidor på så kändes det Ok att den blå kaninhanen hade ansiktet i rumpan på sin brokige bror på nedre fotot. 
Detaljer på två systrar. Dom är jättelika men ändå lätta att skilja åt, den stora och lilla fläcken på deras öron är på olika öron! Bilden på det isblå ögat som dom båda har tog jag för att det är ett ovanligt utseende hos Gotlandskaninerna.
För de kaniner som bor i koloni (flera honor och ungar tillsammans) så avgränsar vi en födande mamma i sin egen avdelning de första 5-7 veckorna. Men hon får hälsa på hos "stora kolonin" några timmar några gånger i veckan på dagtid för att umgås med de övriga kolonihonorna. Ungarna ligger i tryggt förvar i hennes egen lya och det finns ingen risk för sammanblandning mellan honornas olika ungar. När dom är stora nog tar vi hela kullen, tar id-foton på dom och släpper sedan ihop kolonin helt tillsammans igen. Det brukar vara party för ungarna då den första veckan i sin utökade familj.😍
Om ni är intresserade av att köpa kaniner, särskilt avelskaniner så får ni gärna höra av er. Gotlandskaniner är särskilt lämpliga för oss självhushållare och i norr då dom är enormt härdiga (klara kylan här i Lappland) och föder sig utan att man behöver köpa kraftfoder. 👍
Man får fina djur och mycket kött från foder som vanligt hö och gärna mycket kvistar.
En hel kull som vi delade upp för att kunna hantera dom. Dom är för små att kunna könsbestämma, de tre tricolorerna tog vi på samma bild för att tydliggöra skillnaden mellan just dom. Efter detta kort släpps denna kull ihop med övriga kolonin.

Inga kommentarer: