Jag plockar en del lingon, nu på slutet av säsongen. Vanligen skulle jag inte plockat några lingon alls i år. För ett sånt där tips jag har som självhushållare är att hushålla med arbetskraften. De flesta bär håller sig på burk under många år. Så vi plockar inte bär alla år, utan vi väntar på ett riktigt fint bärår och då plockar vi nog för att ha i förrådet flera år framöver. Det är otroligt tidsbesparande! 😊
Men så gör vi alltså inte i år. Vi har haft ett uselt bärår överlag. Varken hjortron, blåbär, hallon eller lingon har det funnits särskilt mycket av. Men, jag gjorde en miss vid inventeringen av matkällaren förförra hösten och misstog ca 15 burkar krusbärssylt för lingonsylt. Så framåt vårvintern i år insåg vi att vi hade riktig lingonsyltsbrist. Så nu plockar jag frenetiskt, även om varje syltburk tar minst fyra eller fem gånger så lång tid att fylla upp i år som det skulle göra under ett gott bärår. För lingon kan man inte leva utan. 💗
Jag har ändå ett "superställe", en sydslänt alldeles bredvid vårt hus som sällan får frost under blomningen och som alltid får bra tillskott på vatten. Där finns alltid lingon även om det är dåligt på andra ställen. Så jag har som vana att gå ut och plocka en full plockare varje kväll strax innan solnedgången. Och det är så praktiskt att en sån plockare precis fyller upp en 500grams burk. Så nu har vi ändå nästan 20 burkar i lager, det kommer räcka för oss tills nästa år. Och då får vi hålla tummarna för ett bra bärår. 👍
Lingon har varit av stort värde för självhushållare under lång tid. Här ett textavsnitt från boken "Nybyggares dagliga leverne" av O P Pettersson som berättar om nybyggarframiljen Arvidsson i byn Dåres i Vilhelmina fjälldalar på 1830-talet.
"På aftonen rann det matmor i tankarna, att hon skulle springa till Stalonberget för att se huruvida där hade blivit bra med limbär (lingon) denna sommar. När hon kom dit såg hon att där var omåttligt av limbär i alla backar. När husbonden och barnen kommit hem sade matmodern, att hon menade att de skulle göra klokt i om de allesamman fore till Stalonbergtången och nappade (plockade) limbär en dag eller två så att hon finge koka dessa bär för vintern, ty dessa bär voro de bästa att ha i mjölken under vintern.
'Ha vi gompa och skaffa oss limbär, så kommer det att gå åt så lite av mjöl och bröd, så att det vi får av årsväxten utav jorden kommer att räcka för oss året runt, och vi behöva icke längre fara och köpa mjöl, då vi få äta av det vi ha fått av jorden', sade matmor".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar