fredag 26 juni 2020

Libbsticka

Årets skörd av libbsticka. En otroligt användbar krydda som man dock måste lära sig och vara försiktig med.
Libbsticka är en fantastisk växt, på tyska kallas den för "buljongväxten" för den är en naturlig allmän smakförstärkare och den huvudsakliga ingrediensen i traditionella buljongtärningar. Men den är stark, så man måste ha respekt. Bara ett blad kan vara tillräckligt för en hel köttgryta till 4 personer. Då lyfter den hela anrättningen och smaken är ljuvlig! Men tar man 2-4 blad i samma gryta kan det bli för starkt, allt smakar bara libbsticka och det blir inte alls gott.

En fördel med detta är att när man väl lärt sig använda libbsticka, så är den så värdefull. Man behöver aldrig mer köpa buljong/fonder och det räcker med bara en enda planta för att försörja en hel stor familj.

Vi har flera plantor och ger bort och säljer en del av skörden. Bladen används genom att man "knusar ner" eller mortlar något blad till pulver och har i maten där man vill ha lite buljongsmak eller smakförstärkning, den är t.ex. utmärkt i en salladsdressing. Stjälkarna torkar jag i lagom bitar 4-7 cm långa beroende på hur tjocka dom är, och de används precis som lagerblad, vilka fyller samma funktion i medelhavsmat som libbsticka kan fylla hos oss här i norr. Både lagerblad och libbsticka är allmänt smakförstärkande (umami). En stjälkbit libbsticka motsvarar ungefär ett lagerblad, man låter det koka med i t.ex. soppan/grytan eller i köttfärssåsen och sen tar man upp stjälken innan servering (eller så får nån spotta ut den när man får den i munnen, det funkar ju också).
Libbsticka är generellt lättodlad och en planta blir vanligen större och större, så man kan dela den efter ett par år (och kanske dela med sig till vänner och bekanta). MEN det finns ett problem, som dock är lätt att undvika. Libbstickan drabbas de flesta år av en rostsvamp, se bilden ovan. Små rostfärgade fläckar börjar  utvecklas på bladen och, det är ju inte så kul om man ska äta dom.

Så det gäller att skörda i tid, här i Lappland är det vanligen i mitten av juni. I andra delar av landet kan det vara ungefär när stjälkarna är ca 30-40 cm långa och fortfarande ser "glansiga" ut, eller typ mellan hägg och syren. Alltså när häggen börjar blomma och fram tills syrenen börjar blomma.

Sen snabbt torka i max +35C, bladen för sig och stjälkarna för sig och sen in i lufttäta burkar/förvaringskärl. Och då har man alltså stora delar av den smakförstärkning man kan behöva i sin matlagning.  Smask! 😋

Tidigare inlägg med libbsticka i:
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/12/snabbmat-ugnsbakade-rotfrukter.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/02/snabbmat-sondagssoppan.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2013/08/squash-soppa-med-egna-ingredienser.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2013/07/squashbiffar-efterfragat-recept.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/08/varldens-mest-efterlangtade-sallad.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/01/kaniner-i-grytan.html



Webbutiken:
https://forsnashemman.se/products/libbsticka

Inga kommentarer: