söndag 15 december 2019

Snabbmat; ugnsbakade rotfrukter

Det här är en slags "vardagsmat" vi gör ofta, varje vecka. Och den smakar ändå som rena festmaten, varje gång. Vi klyftar/skivar olika rotfrukter, lägger dom på en djupplåt, häller över några matskedar fett (olja eller smält ister) och salt och timjan/oregano, samt ett blad libbsticka. Sen masserar vi bitarna av rotfrukter, med fettet och kryddorna, och ställer i ugnen tills det är genomstekt.😊
Vi vänder allt ett par gånger. Och ett kort tag innan det blir klart (10-20 minuter innan) tar vi ut plåten, fördelar lite honung över rotfrukterna och låter det "baka klart" och glasera i ugnen. Det passar till allt! Alla former av kött eller fisk. Vi använder det alltså sin "kolhydrat-tillbehör", istället för vanlig potatis, eller pasta, ris eller liknande. Och det är otroligt gott! 😋

Det vi vanligen har i de ugnsstekta rotfrukterna är det vi kan odla själv. Potatis, kålrot, morötter, palsternacka, rovor och fram tills i år har vi också ibland köpt en rotselleri, för det är jättegott. I år har vi fått alldeles nog av egen skörd. 😅

Det senaste året har det blivit riktigt, extra gott för att vi börjat odla pumpa. Ugnsstekt pumpa smakar nästan precis som de sötpotatisar vi ibland köpte på början av 2000-talet. När vi blev mer miljömedvetna framåt 2005 så slutade vi köpa sötpotatis, men nu kan vi bara konstatera att pumporna är precis lika goda! Och jag kan se att sönerna skyndar sig in i köket till de ugnsbakade rotfrukterna för att kunna plocka ut en bit extra (eller två) av pumpa. 😏

Idag serverades måltiden tillsammans med ett revben av ren, med "inbyggt handtag", också honungsgriljerat, på samma plåt som rotfrukterna. Totalt alltså en snabbmats-middag, fast med råvaror av absolut superkvalitet. Enbart helt lokala, förutom saltet. 💗

Tidigare inlägg om pumpaodling, och att äta dom, i Lappland:
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/11/pumpaskord-zon-8.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/06/pumpasoppa-med-kroshka.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/11/rondini-vintersquash.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/08/tidiga-tidiga-pumpor.html



Inga kommentarer: