torsdag 7 november 2019

Pumpaskörd zon 8

Nu är alla våra mogna squash/pumpor vägda, dokumenterade och sammanräknade. Här i (kallare än) zon 8 måste dessa värmeälskande grönsaker absolut odlas i växthus. Vi har alltid provodlat de tidigaste och mest köldtåliga sorterna på friland i bästa läge varje år, men bara fått någon enstaka squash av den typen man äter omogna och då ändå enbart fått såna omogna att skörda under de allra varmaste somrarna. 😏
Men i vårt stora fina växthus får vi ändå skörd. Det blir ingen jätteskörd, de pumpor som växer fram är ofta bara en fjärdedel eller en tredjedel så stora som sorten sägs bli under "normala" växtförhållanden. Och vi får också oftast bara en pumpa per planta, även i de fall där det egentligen sägs kunna komma 3-7 stycken.

Fast i Lapplands kallaste delar är vi inte kräsna, utan jätteglada!  😁 Här slängs inte ens de rätt smaklösa helmognade squasharna till hönsen. Även dom blir människomat, dom hamnar upptärnade i grytor och soppor även dom. Det är ju ändå MAT, som vi själva kunnat odla! Och vi uppskattar särskilt att de här fina grönsakerna är så lätta att lagra, inte kräver kylskåp eller frys och håller länge, ibland ända in till nästa sommar stående i bokhyllan i vardagsrummet. 👍

Totalt fick vi ganska exakt 20 kilo av alla de här olika sorterna, på ca 20 kvadratmeter av växthusets odlingsbäddar. Ironiskt nog är den utmognade sommarsquashen den mest rikgivande, trots att den egentligen inte är gjord för att mogna ut och lagras, utan ska användas omogen. Jag har ändå låtit alla mina plantor skapa mogna frukter då just den här sorten är väldigt ovanlig och vi behöver odla egna fröer av den. Den kommer från norra Kina och heter Dongyan  squash. Så här i andra generationen har den brutit ut och är allt från mörkgrön till knallgul till vit, men alltid jättetidigt och ger alltså stora fina frukter. 💗

Bilden visar alltså, från vänster:
Dongyan squash- egentligen en sommarsquash, god (har provsmakat en frukt) och mycket tidigt, flera veckor tidigare än alla andra testade sorter. Lagrar väl, åtminstone 2-3 månader men ger i de fallen bara ett rätt intetsägande fruktkött som i och för sig passar utmärkt i grytor och som redning i soppor.
Tidigare inlägg om sommarsquashen Dongyan.
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/12/froodlad-kinesiskt-sommarsquash.html 

Snett neråt höger på bilden, 3 ljusorange pumpor- Golden nugget, en buskväxande pumpa som vi hade två plantor av, dessa tre frukter kom från samma planta (men är pollinerad från den andra plantans blommor). Den andra började ge honblommor först in i september och var därmed alldeles för sen att ge mogen frukt.

Snett uppåt höger från dem, 7 mörkgröna små rondini-pumpor, sort Rolet. Ger hos oss en enda frukt på en spenslig planta. Vi odlar dom så att 3-5 st får klättra upp kring varje bärlina, lite på samma sätt som störbönor.

Snett uppåt, alldeles vid väggen, 4 orange pumpor av "klassiskt" halloweensnitt. Det är tre olika F1 varianter av mycket tidiga pumpor, Flatso F1, Chucky F1 och Racer F1. Alla tre ska enligt växtbeskrivningen vara lika tidiga och ungefär lika stora, men enbart Flatso gav tillräckligt här hos oss för att kunna räknas som lovande. Den gav t.ex. den enda pumpa som inte syns i översiktsbilden här ovan, alltså vår halloweenpumpa. https://forsnashemman.blogspot.com/2019/10/halloweenpumpan.html
Bredvid åt höger, fem mörkgröna räfflade acorn-pumpor. Två olika sorter, Reno F1 som gav oss två stora pumpor var per planta. Och dom var nästintill lika tunga som informationen angav. Dom skulle väga ca 7 hg och vägde mellan 5 och 7 hg. Strålande! Dessutom en mindre pumpa av sorten Autumn Deligt F1, som bara gav denna lilla frukt på 4 plantor. Inte något att satsa på framöver kanske. 😏

Nedanför dom tre ljusgula spaghetthi-pumporna av den allra tidigaste sorten. En på varje planta, från ca 400gr till lite över 700gr Förra året fick vi en som var betydligt större (2 kg)  från den enda sort som finns att köpa i Sverige, men den pumpan var också senare. Och då fick vi alltså bara en pumpa på tre plantor, nu en pumpa på varje planta. Fruktköttet liknar mest den mogna sommarsquashen högst upp. Inte nån stark egen smak, men går ju bra att integrera i en soppa eller gryta. Där kan till och med "smaklösheten" vara en fördel, för det suger upp och fördelar smaken från övriga ingredienser. Lite som potatis eller pasta, som man ju ofta använder spagettipumpa till. 😊
Här förra årets spaghettipumpa, av en senare sort alltså. http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/11/spagettipumpasucce.html

Högst upp till höger tre Kroshka. Den största väger 1745gr, sen 600gr och 450gr. En pumpa på varje planta. Det är bra, för att vara hos oss i Lappland. Men den här kalla och solfattiga sommaren gjorde ändå att största pumpan blev bara hälften av förra årets största pumpa, som också var en kroshka. 👍Här:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/06/pumpasoppa-med-kroshka.html
Kroshka är absolut en sort vi absolut kommer fortsätta odla och kommande år ska vi också ta fram egna renpollinerade fröer.

Längst ner en av våra mest spännande, och utmanande sorter. Den knallorange nordkinesiska pumpan Dongyan Röd, som verkar vara av Uchiki Kuri-typ, extra jättejättesnabb att mogna fram och ....rätt liten. De fem största frukterna, som jag ska ta fröer från ligger på mellan 300 och 450 gram. Enligt frökällan ska dom ligga på mellan 0,6-1 kg så...det är inte illa att vi får upp dom på nästan hälften. Och dom är goda. Riktigt orange och så där sött nötiga som de bästa pumporna är. Det ska bli väldigt spännande att se vad våra egna fröer av den här sorten kan producera kommande år.
Här tidigare inlägg om den ultratidiga pumpan Dongyan Röd (och flera av de övriga pumporna vi skrivit om i det här inlägget).
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/08/tidiga-tidiga-pumpor.html

Överlag, pumpor är kul! Även i Lappland! Men dom är rejält utmanande här i allra Kallaste Nord. Vi ska absolut försöka fortsätta odla dom, och inte minst satsa på att fröodla från våra bästa exemplar, så får vi hoppas att framtiden blir allt mer fruktsam. 💪

Uppdatering 9onde november:

Och nu har vi käkat upp några av de minsta Dongyan Röd. Ugnbakade i halvor eller kvartar med lite isterfett på. Till det köttstycket semitendinousus av ren, en av de tre hamstringsmusklerna på lårets baksida. Eller som det kallas på "vardags-stycknings-vokabulär", saltrulle. Men här alltså långstekt i ugn på låg värme och inte längre än att det var både rosa och saftigt på insidan. Detta var rena restaurangmaten! 😋

Gällande själva pumpan Dongyan Röd så är det intressant att notera att trots att alla de här pumporna var helt mogna, så hade en del en tydlig grön rand innanför det orange skalet, medan andra inte hade det. Alla smakade dock likadant. Mycket gott, rätt likt sötpotatis. Och det kan vara värt att nämna att även skalet på de här pumporna var fullt ätbart och smakligt. Dom är ju dock våra minsta av den här sorten, så vi får återkomma med hur skalet på de större som får mogna längre smakar. 👍





Inga kommentarer: