En av de slaktdelar som kan vara riktigt trixiga att laga till gott är underbenen av betesdjur. I vårt fall Lappgetterna och renarna. De styckdelarna har inte mycket kött på sig och rätt mycket senor och bindväv. Samt är ofta ganska sega och trådiga, då det är en av de muskeltyper som djuret använder mest under sin levnad.😊
Men för några år sedan fick vi ett superbra tips från en av våra samiska vänner. Hon gjorde Ossobuco på underbenen av ren. Ossobuco är italienska och betyder "ben med hål i". Man sågar alltså av underbenen med 3-6 cm mellanrum och kokar bitarna länge i en gryta med rotsaker och tomatsås. Det blir helt otroligt gott. Och just att benenmed benmärgen är kvar, det gör stor skillnad på smaken i den här helt delikata rätten! 😋
Så numer har seniga underben blivit en av våra stora favoritmaträtter, trots att det är en av de knepigaste köttdelarna. Det är så gott att man önskat att våra getter och renarna vore släkt med den åttabenade vikingahästen Sleipner, så man skulle kunna få äta Ossobuco dubbelt så ofta. 💗
Tidigare inlägg om slaktdelar och olika tillagningsmetoder:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/06/vildbroccoli-sommargyllen.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/11/egen-mat.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar