söndag 26 juli 2020

Odla örter ettårigt i norr

Idag har vi skördat två örter här i Lappland. Timjan och Grekisk oregano. Dom är fleråriga där dom kommer från, men hos oss i kallaste Nord är det mest praktiskt att se dom som ettåriga.  😊
Timjan har jag bara lyckats att övervintra någon enstaka gång. Men att ta sticklingar från den enda plantan och föröka var jobbigare och gav mycket mindre skörd, än att helt enkelt så fröer i februari för att skörda nu. 👍
Grekisk oregano är faktiskt oftast flerårig hos oss, även här i zon 8, särskilt om man ser till att täcka den med något fluffigt, som torrt hö inför höstens barfrost. Men det är viktigt att hålla plantorna unga. Om dom blir äldre och förvedade så fryser dom ofta ihjäl under vintern. Så jag brukar dela dom varje sensommar, i augusti. En mogen planta kan skapa 2-4 nya plantor och samtidigt förbättra deras överlevnadschanser under vår långa Lappländska vinter. Dessutom sår jag även en del nya plantor varje februari, för att kunna ersätta ev. vinterförluster. Och så här fin blir den alltså tills nu i juli.💗

Som många växter så smakar också dessa kryddörter betydligt mer aromatiskt här i norr. Man säger att det beror på sånt som våra långa ljusa nätter och temperaturskillnaden mellan varma dagar och kalla nätter, även under högsommaren. Om det stämmer vet jag inte, men en gång lät jag besökare från Holland, som själva odlade timjan smaka på vår timjan, och den var så aromrik, att dom vägrade tro att det var "bara vanlig timjan". 😅

Här tidigare inlägg om oreganoodling:
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/08/odla-oregano.html
Och om timjan(och mejram):
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2014/08/timjan-och-mejram.html

Inga kommentarer: