lördag 10 oktober 2020

Djupgräver nya bäddar i kökträdgården

Det är sällan jag tar till spaden i onödan. Men, ibland lönar det sig. För folk som bor på ren sandjord, eller lera, kan täckodling och "no dig" vara en fantastisk och mycket arbetsbesparande metod. För oss som odlar på en rullstensås, krävs mer slitsamma anläggningsarbeten. 😅

Nu är det ju säkert inte så många som odlar på rullstensåsar. Men att djupgräva kan ändå vara effektivt i vissa situationer. Dessutom visar vår situation att ingen av alla metoder som har sina tvärsäkra förespråkare funkar överallt. Om vi bara täckodlade skulle våra odlingar inte alls funka här. Om vi bara djupgrävde skulle det inte heller bli bra. I för oss i kallaste, magraste norr är det optimalt att använda både djupgrävning och täckodling för att få bra skörd. 

Att djupgräva är att mixa upp jorden två spadtag djupt och luckra ytterligare ett spadtag ner. Jorden förs sedan tillbaks och man gör lager med jord blandat med lager av skit eller växtmassa. Så här gör jag. Först måste man gräva ett dike, två spadtag djupt och all den jorden måste föras över dit man så småningom kommer avsluta grävningen. För den jorden ska användas att fylla igen det sista diket man gräver. 

När man har sitt dike tar man en grep och luckrar upp botten på det diket. Sen fyller man på diket med något som ökar bördigheten. I vårt fall använder vi träflis i det nedersta lagret (det syns på bilden). Fliset gör bädden luftig djupt ner, suger upp och lagrar vatten från regn och kommer omvandlas till mullämnen med tiden. Sen börjar man gräva nästa dike längsmed det första. Det översta lagret (ett spadtag djupt) dumpar man i det tidigare grävda diket, som är två spadtag djupt.  Det är det jag håller på att göra på första bilden. Lägg det lagret upp och ner, särskilt om man gräver där det varit gräsmatta eller annan växtlighet innan. På det sättet hamnar växtlagret så långt under jordytan att dom inte kan spira upp igen och därmed ruttnar. 

Nästa steg är att lägga skit ovanpå den jord man just dumpat i det tidigare diket. Sen gräver man igen, denna gång ytterligare ett spadtag ner i det nya diket, och den jorden läggs ovanpå skiten. Nu har man alltså ett nytt dike, två spadtag djupt och bredvid en ny fluffig och välgödslad bädd, som ofta är väsentligt högre än från början. Efter det är det bara att upprepa. 

Den bästa grafiska beskrivning jag hittat av metoden finns på Folkes hemsida. Här finns tydliga bilder av hur man gör: https://www.holon.se/garden/howto/doubledig_sv.shtml

Varför behövs djupgrävningen hos just oss? Jo, eftersom vi bor på en rullstensås har vi en odlingsmark som är väldigt bekymmersam. Vi har nästan inget naturligt förnalager alls, alltså dålig nedbrytning av växtmaterial, vilket gör det svårt att täckodla effektivt. Man kan kick-starta nedbrygningen genom att gräva runt lite bara 5-10 cm ner och blanda med gamla löv eller liknande och därigenom skapa ett konstgjort förnalager. Men det räcker inte för oss, jag gräver hela 50-60 cm ner. Denna extra djupa grävning måste vi göra för att jorden ska bli mer väldränerad. För 15-20 cm under jordytan här på rullstensåsen ligger ett tjockt lager mjäla, det är alltså en jordart som är nästan lika kompakt som lera. Och den hindrar vattenavrinningen mycket effektivt. 

Efter ett rejält regnfall kan det ta upp till en vecka innan jorden dränerar någorlunda. På bilden syns ett 50 cm djupt hål i gamla grishagen. Här har vi först försökt ha grisar (det svarta lagret) och sen täckodlat (det halvmörka lagret mot ytan), men vi har ändå inte fått bra resultat och orsaken syns under det svarta lagret. Där börjar mjäla-jorden och den gör att vattnet går långt upp mot jordytan våta somrar. Det är inte bra för växterna. Genom att gräva ner i mjälan 30-40 cm och lägga förmultnande material där får vi en mycket bättre miljö för växternas rötter. 

Vissa höstar med mycket regn har våra potatisar helt ruttnat bort innan skörd. Och i år kan man se att potatisarna har haft det väldigt blött. Dom har små vita prickar på sig, vilket dom får just när dom har så blött att dom håller på att kvävas. Och det här problemet har vi alltså trots att vi har täckodlat i flera år. Så för oss räcker inte täckodling för att fixa våra jordproblem. Och marken är så mager att det inte heller räcker med bara djupgrävning. Vi behöver båda, för att kunna odla med så bra resultat som vi får. 👍


Men, det är en seriös arbetsinsats, ett riktigt dagsverke, som man brukar säga. Som gammal trekkie står jag ibland och tänker på när rymdfolket "terraformerade" helt livlösa planeter så att dom på några minuter förvandlades till gröna prunkande paradis. Genom att bara trycka på en knapp. Jag och min lilla aluminiumspade får jobba liiiite hårdare för att åstadkomma mirakel. Men....ett spadtag åt gången så går det! 💗

Tidigare inlägg om att gräva häcken av sig:

Inga kommentarer: