Dom är lite "halvmogna", nyponen. Och det är som det brukar vara här i kallare än zon 8. Dom hinner inte riktigt med innan dom hunnit bli frostnupna ett par gånger. Och vid det laget är dom mosiga, och otroligt svårtorkade.
Jag har ändå hittat på en metod, för nypon är en väsentlig del av vår mathållning. Man skulle nästan kunna kalla det "medicin" rent av. Så vi behöver en försvarlig mängd torkade nypon varje höst, för att gå runt.
När jag plockar dom kring den här tiden, är dom alltså redan mosiga, så man plockar mycket försiktigt. Sen delar jag dom mitt på med mycket lätt handlag, samt snoppar dom och torkar dom i halvor. Vi brukar lägga dom i pannrummet där dom torkar på några dagar. Sen kan man förvara dom så tills man känner för att antingen rensa dom eller t.ex. göra "slö-nyponsoppa" på dom.
Här tidigare inlägg om nypon och hur vi gör nyponsoppa:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/01/egen-nyponsoppa.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2013/10/torka-nypon.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar