onsdag 11 november 2020

Äggoljetempera utomhus

Nu på eftermiddagen har jag gått runt och fotat våra olika byggnader som är målade med äggoljetempera. Tanken är att dokumentera hur det ser ut 4-6 år efter det målades.


Det här med äggoljetempera (ÄOT) utomhus är inte helt lätt i söder, där rekommenderar man inte att måla med ÄOT utomhus. Men här i kallaste Nord är det helt annorlunda. Åtminstone här i Lappland går det utmärkt. 

Här har jag tagit bilder av bland annat vår ytterdörr, målad hösten 2015. Samt närbild.

Gästhuset som vi målade enbart i grundfärgen från Av Jord. Vi funderade på att måla det en röd färg efteråt, men blev så nöjda med den lilla "grå" stugan som smälter in så fint bredvid skogen att det fick duga med bara grundfärg. Och fasaden är lika fin efter 6 år. På detaljbilden tog jag med en ojämnhet i träet för att strukturen skulle synas tydligare.

Den stora röda väggen med en ljusröd ruta är vår snickarbod. Den är målad för länge sedan med Faluröd. Den ljusröda rutan är ett igensatt fönster som jag sen målat med ÄOT. Ser perfekt ut efter 4 år. 

Alla fasadbilder är tagna på nordvästsidan som är den som är mest utsatt för regn och blåst här. Även ytterdörren är ständigt utsatt för väder och vind från nordväst då den inte har någon förstukvist som skyddar. Ändå är alltså färgen så fin.

De allra flesta nya byggnader på Forsnäs Hemman lämnar vi omålade för att få gråna naturligt. Här höladan. Den visar nog också varför ÄOT funkar så bra utomhus här i norr. Inga alger, ingen grönpåväxt. I ett klimat som är stelfruset 5-7 månader om året och snustorrt nästan ständigt (inte sällan en luftfuktighet på bara 20-25% även under den frostfria perioden) så finns det inte mycket som kan angripa våra fasader. Så vi fortsätter måla med ÄOT utomhus och kan absolut rekommendera det till andra här norrut. 

Tidigare inlägg om äggoljetempera på Forsnäs Hemman:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2014/07/aggoljetempera-tajm.html

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/06/aggoljetempera.html


Inga kommentarer: