tisdag 10 november 2020

Denna dagen, ett liv.

En ljuvlig soluppgång, en hektisk dag, en vacker solnedgång. Inom en enda dags resa ryms ett helt liv, Så känns det verkligen ibland. Ofta. Nästan jämt.

För mig är det en positiv känsla, att bli påmind om att hela skeendet ryms i varje enskild rundgång. Hela livet i en dag, hela existensen i just den här dagen.

Och så har jag känt sedan vi lämnade rutinen, sen vi flyttade bort från storsamhället och den där allra minsta och instängda rundgången, ekorrhjulet. Det finns inte en dag som gått "förlorad", det finns inte en dag där jag varit omedveten om storheten i bara en enda dag. Den dag vi vet att vi har, inget annat är oss säkert givet. 💗

Talesättet i rubriken är förresten inte från "farbror Melker" i Saltkråkan utan från Thomas Thorild, en av Sveriges mest okända men stora intellektuella, som redan på 1700-talet skrev om kvinnor som jämställda (eller lite överställda männen i mognad åtminstone), som krävde avskaffandet av de gammaldags "4 stånden" och som även yrkade på att total tryckfrihet genast skulle lagstiftas. Han ligger också bakom Uppsala universitets informella motto: "Tänka fritt är stort men tänka rätt är större".  


Tidigare filosofiska inlägg från Forsnäs Hemman:

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/10/vi-som-lever.html

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/01/for-10-ar-sedan-och-tidlost.html



Inga kommentarer: