torsdag 17 december 2020

Torkad svamp till soppan

Äkta vintermat. Gott, varmt och enormt nyttigt. Jag tar upp torkad svamp för blötläggning. Sen blir det god soppa! Jag använder blandsvamp, för de svampar som är kryddiga i smaken har så stark smak att dom bäst blandas ut med mildare svampar. Kombinationen blir perfekt och man får allt nyttigt från svamp samtidigt som man får en fullödig, mustig smak. 😋

Här på tallriken syns blandsvamp uppe till höger, trattkantareller undertill och den mest delikata av alla umami-rika svampar, rimskivlingen ligger till vänster. Tillsammans räckte de här ca 35 grammen till en fantastisk soppa till alla våra fem familjemedlemmar. Svamp är ren Umami, alltså en enormt effektiv smakförstärkare. Det finns inget som lyfter smaken av en rätt så kraftfullt som lite svamppulver. helst tillagat med fett. Gärna äkta djurfett, som talg eller ister. 👍

För att få en riktigt bra soppa på torkad svamp, så ska man helst blötlägga svampen rätt länge. Minst tre timmar, men längre gör ingen skada.  Steka i en halvtimme, svamp bör vara väl tillagad, och sen i med getmjölk och salt/peppar. Sen en omgång i mixern. SÅ gott! Här serverat med tunna skivor av kokt och rökt rentunga och strimlad purjolök. Jättegott! 

Här svamp på vår webshop: https://forsnashemman.se/svamp

Mer om tunga:http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/12/att-lara-sig-ata-utanfor-boxen.html



 


Inga kommentarer: