Igår tog vi fram vår lergryta för att tillaga middagen. Två orrtuppar tillsammans med diverse rotfruker från förra årets köksträdgårt. Kålrot, rotselleri, rovor, en vitbeta och potatis. Och några köpta morötter, våra egna räckte bara tills januari. 😊
Och det blir SÅ gott. Viltkött är vanligen rätt torrt, för att det inte är så fett. För att djuren äter naturlig föda och moder jord skapar inte fett på sina barn i onödan. Så vilda djur blir sällan feta och därmed ofta lite torra i köttet. 😋
Då passar det perfekt att tillaga sånt kött i lergryta. Själva grytan ska ha vilat i vatten i flera timmar innan tillagningen, så det finns en hel del vätska i själva leran. Och rotfrukterna man lägger i grytan, tillsammans med köttet innehåller också mycket vätska, även om de varit lagrade sedan skörden i september/oktober.
Tillagningen sker i ganska låg temperatur, ca +175C i ugnen, under flera timmar. Och resultatet blir mört och otroligt gott kött och fantastiska rotfrukter. Serveras med en smaskig brunsås och gelé, vi har rönnbärsgelé med cognac till de som gillar lite beska smaker, och nypongelé till dom som vill undvika det bittra. Det blir mycket gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar