tisdag 9 mars 2021

Slakta storbocken

Så vår fina treåriga bock Knorthägna Lasse hade gjort sitt. Han har redan nu två registrerade avkommor i genbanken, en bockkilling och en getkilling, och i år väntar vi 6-12 killingar till efter honom. Därmed har han gjort sitt inom bevarandearbetet för Lappgetterna, och gör nu större nytta i grytan till familjen. 😊 


Sonen har sportlov och därför fick jag hans hjälp med att avliva Lasse med vår pålitliga slaktmask, och hålla honom för att avblodas i en rostfri bunke till blodpudding (sonen fick lära sig att kyla och vispa blodet på rätt sätt) och att som syns på bilden...hissa upp bocken i spelet för att lättsamt kunna flå och ta ur kroppen. Kanske är det inte den vanligaste ungdomsaktiviteten under sportlov, men...sonen lär sig mycket användbart nu, inför framtiden. 👍 

Nu hänger kroppen i snickarboden som håller ca +8C dygnet runt. En slaktkropp ska hänga minst två dygn. Välhängt getkött ska ligga på ca 40-60 dygnsgrader innan det styckas och fryses in. 

Vi är inte noga på den exakta graden, vi använder ett enkelt test för att se om kroppen är styckfärdig, samma som vi gör på alla våra djur, även höns, Linderödsvin och renar. Man ser om likstelheten (Rigor mortis) har släppt. Lättast är att testa att böja på benen, knän och armbågar. Man märker tydligt om det fortfarande är likstelt, som det ofta är efter 2-3 dagar i låg temperatur, eller om likstelheten släppt. När lederna går att böja på igen, så är det bara att sätta igång och stycka och frysa in mängder med kommande delikatessmiddagar. Den här fullvuxna bocken kommer ge oss 20-25 kilo rent kött. 💗

Fantastiskt gott! 😋


Tidigare inlägg om hur gott även vuxna getbockar smakar:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/11/bock-i-gryta.html

Hur man använder slaktmask:

https://forsnashemman.blogspot.com/2016/08/bockslakt.html

Mer om bockslakt: 

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/07/ratt-tid-att-slakta-bockar.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2016/08/slutet-pa-bockslakten.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/05/slaktar-ungbockar.html



Inga kommentarer: