Igår var vårvinterns sista kallvädersnatt här i Lappland. Efter det här kommer dygnen vara mer varma än kalla och då går det inte att köra skoter. Och snön kommer snart sjunka ihop så mycket att det inte är möjligt att köra i skogen, med stubbar och kvistar som hindrar när snötäcket ger sig.
Så igår tog alltså Husbonden hem det (troligen) sista lasset ved (som främst består av björk) och sågvirke från skogen, ett fåtal raka stammar av gran, tall och björk. Vi hanterar vår skog skonsamt. Stora delar lämnar vi helt ohanterade, vi undviker till och med att ens gå där mer än max någon gång per år. Vanligen inte alls. Det är våra urskogsområden. Vissa delar tar vi ut minimalt med hushållsved/virke på. Där är vi inspirerade av blädningsmetoden, men....de fåtal träd vi tar ut är betydligt mer skonsamt för vår skog, än den blädning som sägs vara ett kommersiellt alternativ. Det är mer som att vi tar ut delar av den process av överväxning som ändå skulle ske. Som att vi förlänger en full uppväxt av en naturlig skog med några år mer, men att processen ser likadan ut. 💗
Vi har också ett skifte produktionsskog, en tallplantering på 20-30 år som vi blev tvungna att köpa när vi ville rädda naturskog i vår närhet. Skogsbolaget ville bara ha raka linjer på kartan så vi köpte naturskogen samt den del av deras tallplantering som behövdes för att dom ska få sina raka linjer. Det skiftet försöker vi hantera så att det blir naturskog så snabbt som möjligt igen. Eftersom det är tall i raka rader så beskär vi i plättar, gör gläntor, släpper upp naturlig lövskog och försöker bara spara de träd som ser ut som dom är frösådda på plats.
Om vi får leva 20-30 år till ska det bli intressant att se hur vår lilla del av det skiftet ser ut då, jämfört med den industriskog som växer på bara andra sidan om den där raka linjen som storskogsbolaget drog på sin karta. 😊
Här länkar till tidigare inlägg om ved och riktigt gott skogsbruk, helt utan kalhyggen och med en god andel urskog med gröna korridorer, och vår sorgliga poänglösa kamp att rädda den skog som numer är helt kalavverkad här omkring oss:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/03/skogssorg.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/02/februari-i-lappland.html
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2016/09/snickerier.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar