Idag hade vi en partiell solförmörkelse att titta på. Månen passerade framför solen en liten stund mitt på dagen. Hos oss här i norra Sverige doldes så mycket som ca 40% av solytan av månen (bild 2 av de här 4 i raden), men....eftersom det var en solig dag så syntes inget av det för blotta ögat. Och man ska absolut INTE titta på solen direkt med ögonen.
Däremot finns det indirekta sätt att granska såna här himlafenomen. Man kan använda filter på sitt teleskop, eller använda en kikare för att samla solbilden på ett papper som man kan titta på. Eller göra som jag gjorde idag, skapa en enkel "Camera obscura", en hålkamera. I sin enklaste version är det helt enkelt en kartong som man gör ett litet hål i i ena änden och klistrar fast ett vitt papper i andra änden av. Sen stoppar man huvudet i kartongen och ser en upp och nedvänd bild av solytan på det vita papperet.
Kul, och pedagogiskt. Här är en bild från förra, större solförmörkelsen i mars månad, år 2015 när sonen använde vår nålhålskamera för att följa solförmörkelsen som då uppgick till hela 93% här i Lappland.
Det var ett minne för livet för honom, och för oss andra. Den senaste totala solförmörkelsen som syntes här i Sverige fick min far se som 10-åring år 1954. På den tiden använde man sotade glasskivor för att kunna se direkt på solen, det var nog inte så bra eller säkert egentligen. Nästa totala solförmörkelse här hos oss blir först om ca 100 år den 16 oktober år 2126. Så det blir i så fall barnbarnsbarnen som möjligen kan få se den på sin ålders höst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar